Atunci cand dorim sa eliminam surplusul de kilograme trebuie sa intelegem ca sunt importante mai multe aspecte atat fizice cat si alimentare. Spre exemplu trebuie sa ne reglam numarul de mese (4/zi din care masa de dupa-amiaza foarte mica, din fructe, legume sau un iaurt), sa fim atenti la succesiunea alimentelor in cadrul unei mese, la numarul de calorii dar si la indicele glicemic.
Sa aflam care este indicele glicemic al alimentelor
Alimentele cu indice glicemic trebuie consumate cat mai rar si mai ales nu trebuie asociate cu grasimi. Acestea sunt:
- Berea cu indice glicemic 110
- Zaharul – 100
- Cartofii (prajiti, fierti sau la cuptor) – 95
- Painea alba si morcovii gatiti – 85
- Orezul, fulgii de porumb – 85
- Ciocolata, croissant, sucuri de frcucte, gogosi, biscuiti, produse de patiserie, orez, dovleac – 70/75
- Banane, gem, dulceata, porumb, mamaliga, compoturi, stafide, musli, inghetata, pizza, ketchap, maioneza, mustar, sushi, spaghete – 60-65 IG
Aceste alimente pe care tocmai le-am enumerat trebuie consumate cat mai rar (mare atentie la cele care fac parte chiar din alimentatia zilnica, precum berea, painea etc).
- Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
- Câte calorii are pâinea? Îngrașă? Este sănătos să o consumăm?
- Controlul porțiilor pentru pierderea în greutate: 8 sfaturi privind servirea și porționarea alimentelor pe farfurie
- Dieta Nicoletei Luciu, cu ajutorul căreia a slăbit 30 de kilograme în 45 de zile
Alimente cu indice glicemic moderat
Acestea se pot consuma numai alaturi de legume sau fructe si nu zilnic:
- Orez brun, baton de cereale, suc de mere, fructe poraspete kiwi, ananas si mango, biscuiti din faina integrala fara adaos de zahar, paine integrala,– indice glicemic 50
- Struguri, nuca de cocos, suc de portocale, rosii si suc de rosii, cereale integrale, caise si prune confiate, pepene, morcovi cruzi si suc de morcovi, fasole verde – IG 40-45
Alimente cu indice glicemic mic:
- Fasole neagra, mere, mazare, piersici, nectarine, iaurt, usturoi, lactate, vinete, anghinarie, linte, cirese, capsuni, visine, zmeura, coacaze, mure, varza, coiuperci, spanac, telina, brocoli, ceapa, praz, otet, vin, crustacee, salata, alune de padure si fructe de mare.
Pe baza acestor enumerari va puteti forma o parere de ansamblu asupra alimentelor si va puteti ghida in dieta zilnica. Dieta indicelui scazut poate deveni un stil de viata.