Setari Cookie-uri

Ce inseamna sa traim sanatos?

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a propus in 1946 urmatoarea definitie pentru sanatate: Sanatatea este o stare pe deplin favorabila atat fizic, mintal cat si social, si nu doar absenta bolilor sau a infirmitatilor. Mai tarziu, a fost inclusa in aceasta definitie si capacitatea de a duce o viata productiva social si economic. Exista, totusi, unele stari care ne pot directiona foarte usor spre o stare de boala. Includem aici cateva din cele mai recente flageluri care au invadat societatea contemporana si, implicit, societatea romaneasca: sedentarismul, alimentatia dezechilibrata, stresul psihic cu intregul sir de afectiuni pe care acestea le genereaza: obezitate, diabet, boli cardiovasculare, cancer etc.

Autor: Dr. Robert Ilie Dinu – Clinica de Diabet Nutitie Boli metabolice, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a propus in 1946 urmatoarea definitie pentru sanatate: „Sanatatea este o stare pe deplin favorabila atat fizic, mintal cat si social, si nu doar absenta bolilor sau a infirmitatilor”. Mai tarziu, a fost inclusa in aceasta definitie si „capacitatea de a duce o viata productiva social si economic”. Exista, totusi, unele stari care ne pot directiona foarte usor spre o stare de boala. Includem aici cateva din cele mai recente flageluri care au invadat societatea contemporana si, implicit, societatea romaneasca: sedentarismul, alimentatia dezechilibrata, stresul psihic cu intregul sir de afectiuni pe care acestea le genereaza: obezitate, diabet, boli cardiovasculare, cancer etc.

Citește și:

Pentru combaterea acestor flageluri trebuie sa adoptam ceea ce este denumit stil de viata sanatos. Acest stil de viata sanatos include: alimentatie sanatoasa, exercitiu fizic, respectarea ritmului somn-veghe, comportamente preventive (vizite medicale regulate, utilizarea centurii de siguranta, comportament sexual protejat etc).

Desi la o prima vedere aceste comportamente par foarte simple si simplu de urmat, adevarul este ca foarte putini dintre noi le respecta in totalitate, iar daca acestea ar fi respectate s-ar reduce o mare parte din incidenta diverselor boli cronice si astfel din costurile alocate tratarii bolilor cronice si ar creste speranta de viata si calitatea vietii fiecarui individ.

De ce se insista din ce in ce mai mult in ultima vreme pe promovarea unui stil de viata sanatos? Pentru ca se observa ca tot mai multi oameni isi neglijeaza starea de sanatate optand pentru sedentarism si o alimentatie dezechilibrata. Desi nu ne propunem sa facem un scop din descoperirea cauzelor acestui fenomen, amintim totusi: program supraincarcat la locul de munca, promovarea de catre societate a unor modele eronate – care duc la subnutrire sau la consum alimentar in exces, lipsa locurilor si a timpului pentru efectuarea exercitiilor fizice etc.

Citește și:

Balanta energetica s-a modificat pe parcursul evolutiei omului. Din cele mai vechi timpuri omul, asemenea animalelor, a fost obisnuit sa isi procure hrana prin vanat sau din locuri greu accesibile. Astfel, pentru obtinerea hranei, omul consuma o cantitate mare de energie. Hrana venea sa inlocuiasca rezervele energetice consumate. O data cu evolutia omului si cu dezvoltarea tehnologiei care a preluat o mare parte din activitatea omului, hrana se obtine mult mai usor, iar omul nu mai trebuie sa depuna un efort mare pentru asigurarea hranei. Astfel, omul consuma aceeasi cantitate (sau chiar mai mare) de hrana si consuma o cantitate mai mica de energie. Excesul nu face decat sa se depuna sub forma tesutului adipos, tesut care se dovedeste a avea o serie de efecte metabolice cu efect negativ asupra starii de sanatate a organismului.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Septembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.