Setari Cookie-uri

Capcanele si beneficiile alimentelor dietetice

Alimentele dietetice devin din ce in ce mai preferate in randul populatiei si aceasta pentru ca le permite sa isi satisfaca unele pofte avand totodata un aport mai mic de calorii. Alimentele dietetice, asa cum sugereaza si denumirea acestora, sunt reprezentate de acele alimente destinate cu precadere in dietele care se doresc a fi hipocalorice, dar sunt utile si in alte diete, cum ar fi cele pentru pofticiosi sau pentru cei care obisnuiesc sa consume mai multa hrana la o singura masa si scaderea portiilor este dificila.

Capcanele alimentelor dietetice

Consumul exagerat al acestor alimente

Studii de specilitate efectuate in marea lor majoritate in SUA releva faptul ca toti consumatorii alimentelor dietetice manifesta o tendinta comuna: sa consume cat mai multe astfel de alimente, cate doresc, cu gandul ca acestea contin foarte putine calorii. Atentie, aceste alimente contin MAI putine calorii, aceasta nu inseamna ca sunt lipsite de calorii, alimentele dietetice avand cu aproximativ 10-15% mai putine calorii decat alimentele obisnuite. Daca in locul unui pachet de biscuiti cu ciocolata mancati trei pachete dietetice de acest fel, veti constata ca aportul caloric este mult mai mare decat in primul caz. Acesta este unul din motivele principale pentru care majoritatea persoanelor supraponderale care consuma produse dietetice nu elimina surplusul de kilograme, ci din contra, chiar prezinta un castig in greutate.

Citește și:

Inlocuitorii de zahar

Alimentele dietetice care sunt dulci si contin inlocuitori de zahar nu reprezinta chiar cei mai buni aliati ai dietei. Inlocuitorii de zahar au fost creati in special pentru persoanele care au tulburari metabolice cum ar fi diabetul zaharat. Insa in cadrul dietelor, desi sunt mult mai putini calorici acesti inlocuitori decat zaharul obisnuit, totusi declanseaza in organism anumite reactii care in final au un efect mai pronuntat in privinta acumularii de kilograme decat daca ar consuma zahar obisnuit. Iata ce se intampla. Daca ingerati inlocuitorii de zahar care au totusi un gust dulce, organismul intelege ca va avea parte de zahar (adica glucoza, ceea ce inlocuitorii de zahar NU contin) pe care urmeaza sa il absoarba la nivel intestinal. Astfel se pregateste pentru glucide (adica glucoza), secretand o cantitate mare de insulina (proteina care activeaza o parte a metabolismului glucidic). Din pacate zaharul (adica glucoza) nu ajunge in organism (acesta a fost “pacalit” pentru ca inlocuitorii de zahar nu contin glucoza) iar insulina va actiona in sens invers scopului de a slabi, adica va favoriza cresterea depozitelor adipoase.

Citește și:

Asadar, este util sa alegeti produsele dietetice in conditiile in care le consumati cu masura si le evitati pe cele care contin inlocuitori de zahar (ca zaharina de exemplu).

Vizionare placuta


Kudika
21 Octombrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.