Setari Cookie-uri

Alimente de iarna care tin de cald

Odata cu racirea vremii chiar si poftele culinare ni se modifica. Zilele reci si intunecate ne starnesc dorinta pentru bauturi calde si alimente picante, nu la fel de atractive in lunile de vara.

Odata cu racirea vremii chiar si poftele culinare ni se modifica. Zilele reci si intunecate ne starnesc dorinta pentru bauturi calde si alimente picante, nu la fel de atractive in lunile de vara.

Foarte posibil pentru ca asociem anumite alimente cu sosirea iernii. Dar sunt si anumite motive biologice pentru care ne indreptam spre aceste alimente.

Pe masura ce temperatura scade, creste apetitul de mancare – foarte multe persoane observa ca sunt mai infometati in lunile reci de iarna decat in alta perioada a anului. Organismul nostru solicita mai multe calorii in incercarea de a adauga un strat suplimentar care sa ne tina de cald si, in acelasi timp, depoziteaza cateva calorii pentru cazul in care nu am avea suficienta mancare in zilele foarte reci.

Spre deosebire de stramosii nostri, noi traim in locuinte cu sisteme de incalzire, iar mancarea este la indemana, prin urmare e greu de crezut ca vom ingheta sau vom muri de foame.

Citește și:

Dar o viata activa si sanatoasa pe timpul iernii, ceea ce include si activitati in exterior, necesita o alimentatie corecta care sa furnizeze energia pentru aceste activitati si, mai ales, sa ne tina de cald.

De fiecare data cand mancam, temperatura corpului creste. Acest proces are loc indiferent de alimentele consumate, dar exista anumite alimente care stimuleaza crestere temperaturii mai mult decat altele. Produsele bogate in proteine, spre exemplu, sunt mai „calduroase” decat cele bogate in amidon sau grasimi. Deci, tocanitele bogate in proteine dupa care tanjim in timpul iernii ne pot tine de cald.

„De asemenea, alimentele picante ne pot incalzi din interior. Medicina traditionala chineza spune ca lichidele calde si ingredientele intepatoare, precum ghimbirul, ardeiul iute sau usturoiul, sunt alimente de baza pentru anotimpul rece. Aceasta credinta veche a fost ulterior sustinuta stiintific prin studii care arata ca bauturile si alimentele calde ajuta la crestere temperaturii organismului, iar alimentele picante ajuta la circulatia sangelui”, spune Dr. Luigi Gratton, Vice President Medical Affairs & Nutrition Education in cadrul Herbalife Ltd. si membru in Programul de analiza a obezitatii ca factor de risc derulat de Centrul pentru Nutritie Umana din cadrul Universitatii din Los Angeles (UCLA).

Citește și:

Tindem sa consumam mai multe lichide atunci cand este cald, dar este la fel de important sa bem lichide si in timpul iernii. Din cauza aerului rece si uscat din perioada rece avem nevoie sa ne hidratam, asa ca ar fi bine sa consumam mai multe lichide, ceaiuri si supe calde.

Vizionare placuta


Kudika
23 Noiembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.