Setari Cookie-uri

Ce trebuie sa stii despre alimentatia in sezonul rece

Alimentatia avand un rol determinant pentru sanatatea noastra, trebuie sa fie adecvata varstei si sa se adapteze in permanenta nevoilor calorice ale organismului.

Alimentatia avand un rol determinant pentru sanatatea noastra, trebuie sa fie adecvata varstei si sa se adapteze in permanenta nevoilor calorice ale organismului.

Odata cu venirea iernii, organismul nostru este mai vulnerabil, datorita temperaturilor scazute, iar obiceiul de a manca sanatos devine si mai important. Aportul nutritional trebuie adaptat tinand cont de sezonul in care ne aflam. E demonstrat faptul ca 70% din sistemul imunitar al organismului este situat in intestin. Ca urmare, este evident ca printr-o alimentatie corect aleasa, ne putem mentine si creste rezistenta la imbolnavire, inclusiv la infectiile frecvente in timpul iernii.

In Romania, un copil sufera, in medie, de 5 – 6 raceli pe an, iar un adult de 2 - 4 raceli pe an.
Care sunt solutiile si ce alimente ar trebui sa consumam pe parcursul iernii, pentru a ne asigura un sistem imunitar puternic?

Citește și:

Vitaminele care sustin activitatea sistemului imunitar sunt:
– vitamina C : aportul zilnic recomandat este de 200 mg, pe care le putem gasi intr-un ardei rosu de marime medie, doua portocale sau un grapefruit, 100 g de patrunjel;
– vitamina A: aportul zilnic recomandat este de 800 micrograme, pe care le putem procura din morcovi, ficat, peste, ou, unt.

Mineralele de care are nevoie sistemul imunitar sunt:
- zinc, 10 mg pe zi, il gasim in fructe de mare, seminte de dovleac, paine si cereale integrale
- seleniu, 55 micrograme/zi. Surse principale: nuci, piine, peste carne, oua.
Iaurturile probiotice, cum sunt cele care contin tulpina L Casei Imunitass, ne ajuta sa ne intarim sistemul imunitar si sa facem fata mai bine agentilor patogeni care ne asalteaza in sezonul rece. Consumul zilnic ne ajuta sa reducem frecventa imbolnavirilor si sa ne vindecam mai rapid.

Citește și:

O alimentatie variata si echilibrata este recomandata in orice anotimp. Iarna nu mai constituie o piedica in consumul fructelor si legumelor proaspete - cele mai bune surse de vitamine si minerale care intaresc imunitatea, fiind aliatul nostru in prevenirea si reducerea simptomelor infectiilor respiratorii. Imprieteniti-va cu merele! Sunt fructele traditionale si sunt surse de antioxidanti si vitamine.

Produsele lactate nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic fiindca furnizeaza proteine de calitate superioara si sunt principala sursa alimentara de calciu. Acestea isi gasesc locul la fiecare masa si sunt disponibile in numeroase forme.

Absorbtia calciului este conditionata de un aport suficient de vitamina D. In anotimpul friguros, din cauza expunerii foarte reduse la soare, sinteza endogena de vitamina D scade dramatic, deci e nevoie de un aport alimentar la nivelul necesarului zilnic de 5 micrograme. Sursele principale sunt pestele gras, ficatul, alimentele imbogatite cu vitamina D, de regula produse lactate. Vitamina D are rol demonstrat in modularea sistemului imunitar.

Citește și:

Consumati alimente din cereale integrale - sunt o sursa de fibre esentiale pentru un sistem digestiv sanatos, dau senzatia de satietate si ajuta la mentinerea greutatii normale.

Vizionare placuta


Kudika
3 Decembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.