Setari Cookie-uri

5 Sfaturi pentru un regim sanatos de Sarbatori

Sarbatorile se apropie cu pasi repezi si deja pregatirile au inceput. Curatenia este in toi si planurile pentru preparatele culinare si petrecerile de sarbatori sunt pe cale de a fi finalizate. Insa cu totii stim ca dupa sabatori, daca facem excese alimentare, tonusul sanatatii scade, oboseala se simte mai accentuat si mai puternic in toate activitatile intreprinse, iar kilogramele se depun in secret, stricand poate munca a multor luni de zile de dieta.

Sarbatorile se apropie cu pasi repezi si deja pregatirile au inceput. Curatenia este in toi si planurile pentru preparatele culinare si petrecerile de sarbatori sunt pe cale de a fi finalizate. Insa cu totii stim ca dupa sabatori, daca facem excese alimentare, tonusul sanatatii scade, oboseala se simte mai accentuat si mai puternic in toate activitatile intreprinse, iar kilogramele se depun in secret, stricand poate munca a multor luni de dieta.

Dar cum sa facem in asa fel incat sa mancam gustos de Sarbatori si totusi sa nu ne periclitam sanatatea sau sa dobandim nedoritul surplus de kilograme?

Raspunsul este relativ simplu si consta in evitarea exceselor. Majoritatea persoanelor doresc sa manance copios de Sarbatori, mai ales ca se afla in concediu sau chiar au tinut lungul post in care si-au infranat toate poftele “de dulce”. Din pacate unele obiceiuri culinare din tara noastra nu sunt foarte sanatoase. Spre exemplu in aceasta perioada se consuma foarte multa carne de porc ce are mai multe riscuri:
- Contine foarte multe grasimi, aceste cresc mult colesterolul “rau” din sange (LDL) si astfel cresc riscul bolilor cardio-vasculare si a accidentelor precum infarcte, accidente vasculare cerebrale etc.
- Carnea de porc este mai toxica decat carnea de alta provenienta, de aceea se recomanda dupa sarbatori o cura de detoxifiere mai ales pentru cei care au consumat cu precadere produse din carne de porc.
- Poate fi infectata cu Trichinela. In general femeile sunt mai predispuse infectiei din doua motive: ele beau mai putin alcool, iar acesta intensifica tranzitul intestinal, astfel ca barbatii nu apuca sa se infecteze, iar al doilea motiv este acela ca femeile gatesc in general si mai gusta inainte ca prepararea termica sa fie suficienta.

Citește și:

Sfaturi pentru un regim sanatos de Sarbatori

1. Mancati cu moderatie
Consumati cu moderatie mai ales acele produse traditionale din carne de porc grasa. Acestea aduc multe riscuri pentru sanatate. Gustati, dar nu consumati doar aceste alimente, ci mancati-le printre alte preparate, placinte, salate etc.

2. Consumul de alcool
In perioadele Sarbatorilor intotdeauna consumul de alcool creste. Digestia este ingreunata, functiile hepatice la fel, alcoolul in exces neaducand nimic bun pentru sanatate. Incercati sa consumati cu moderatie sau sa alegeti bauturile cu concentratii mai mici de alcool.

3. Si alte preparate

Vizionare placuta


Kudika
16 Decembrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.