Setari Cookie-uri

6 tehnici pentru a-ti stapani pofta de dulciuri

Cum sa scapi de pofta de dulce este una din intrebarile arzatoare pe care ni le punem atunci cand ne dorim sa incepem o dieta, sa scapam de cateva kilograme in plus sau cand vrem sa acordam mai multa atentie sanatatii noastre.

Pofta de dulce ne este cunoscuta tuturor. Insa uneori aceasta pofta devine destul de frecventa incat ne determina sa consumam multe dulciuri, sa ne periclitam sanatatea si sa luam cateva kilograme in plus. Ce este de facut pentru a lupta cu poftele?

pofta de dulce

De ce avem pofta de dulce?

Pofta de dulce cauze

  • Suntem genetic programati sa ne placa dulcele. Inca de la nastere cel mai placut gust este cel dulce, genetic manifestam o placere deosebita cand simtim acest gust.
  • Dulcele determina secretia de serotonine, niste substante din creier care determina starea de bine, ne ajuta sa eliminam stresul si ne confera o stare de beatitudine;
  • Dulcele creste endorfinele, alte substante secretate la nivel cerebral care ne relaxeaza si ne destinde.
  • Obisnuinta de a asocia dulcele cu starile emotionale, spre exemplu cu starile de nervozitate, dar si cu bucuriile, succesele, de exemplu autorecompensa prin mancarea a ceva dulce dupa ce ati avut un mic succes.
  • Unele boli se manifesta prin pofta de dulce, in special cele diabetice, dar si hipoglicemia. Pofta de dulce mai apare la cei care depun un efort intelectual intens, cum ar fi studentii in sesiune sau orice persoana inaintea unui exemen, fiindca principalul “combustibil” al creierului este glucoza.

Cum sa iti stapanesti pofta de dulce?

Specialistii recomanda sa urmati regulile scrise mai jos.

Citește și:

Incercati sa eliminati total din alimentatie indulcitorii artificali. Acestia va cresc si mai mult pofta de dulce fiindca prin gustul dulce “pacalesc” pancreasul ca ar oferi glucoza, insa ei nu contin aceasta substanta, astfel organismul va prezenta o mai mare nevoie de dulce, manifestata prin pofta. Mai bine consumati zahar, dar cu masura.

Nu va abtineti total in fata dulcelui. Specialistii sustin ca atunci cand va este pofta de dulce, este bine sa mancati putin, dar doar putin, apoi sa va abtineti. In felul acesta evitati sentimentul psihologic negativ si puteti combate mai usor lipsa dulcelui.

Guma de mestecat. Studii recente au demonstrat ca mestecarea gumei reduce considerabil pofta de dulce. Astfel, atunci cand simtiti imperios nevoia de ceva dulce, mestecati guma.

Vizionare placuta


Kudika
20 Ianuarie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.