Setari Cookie-uri

7 alimente preferate de oameni, periculoase pentru dantura

Fiecare adult si-a creat un obicei atunci cand vine vorba de alimentatie, chiar si mesele neregulate si haotice reprezentand un obicei. Insa printre alimentele pe care unele persoane le consuma chiar zilnic se numara si acelea care ne ataca dantura, afectandu-ne zambetul, imaginea, dar si sanatatea.

Cafeaua modifica usor pH-ul salivar, insa pateaza smaltul, astfel ca bautorii de cafea care nu obisnuiesc sa se spele imediat pe dinti dupa consumarea acesteia, ba mai asociaza si o tigara, vor avea intotdeauna dintii mai galbeni. Cafeaua modifica insa Ph-ul salivar si predispune la tartru. Trebuie sa stiti ca persoanele care au in general un pH salivar acid au predispozitie spre a face carii, iar cei care au un Ph salivar dominant bazic au predispozitia de a face tartru si placa bacteriana este mai accentuata.

Alcoolul

Alcoolul are rol de dezinfectare daca este folosit corect. Apa de gura contine alcool si prin clatirea energica a gurii timp de un minut se elimina riscul de a face placa bacteriana. Insa pentru cei care obisnuiesc sa consume des alcool, chiar daca intr-o cantitate mica, riscul afectarii danturii este mare, dar totodata nu doar dintii sunt afectati, cat si gingiile si mucoasa orala. Alcoolul predispune la atrofia mucoasei orale, la fel ca si tigarile. Astfel retractiile gingivale sunt mai frecvente si cariile apar mai des.

Citește și:

Otetul

Salatele cu otet, muraturile si orice alte sosuri care contin otet au un pH foarte acid, de aproximativ 2,5, atacand smaltul. De fapt, de fiecare data cand mancam sau bem ceva acid smaltul nostru sufera o usoara demineralizare. In aceeasi categorie de aciditate ca si otetul se numara lamaia, restul citricelor fiind mai putin acide, insa tot nocive pentru dantura. Se recomanda sa va spalati pe dinti dupa fiecare masa pentru a evita degradarea in timp a dintilor.

Mustarul si alte sosuri

Mustarul, ketchupul si maioneaza ataca deasemenea dintii, maioneza fiind insa mai putin nociva decat celelate doua sosuri. Atat mustarul cat si ketchaul au pH acid, undeva in jurul valorii 4. Unele mancaruri, ca pizza, ataca destul de mult dantura, mai ales daca se asociaza cu tigari si sucuri cu acid. Si alte mancaruri fast-food bogate in sosuri sunt deosebit de periculoase pentru dantura.

Citește și:

Iaurtul

Iartul realizeaza un mediu ideal pentru dezvoltarea placii bacteriene, oferindu-i atat pH-ul acid, cat si nutrientii de care bacteriile care formeaza placa au nevoie ca sa se dezvolte. Astfel iaurtul, daca mai contine si dulciuri (dulceata, miere, zahar, fructe) devine si mai nociv. Nutritionistii recomanda insa consumul zilnic al iaurtului pentru numeroasele beneficii pe care le aduce organismului, astfel ca pentru a va proteja si dintii se recomanda sa va faceti igiena orala dupa fiecare masa.

Vizionare placuta


Kudika
29 Ianuarie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.