Setari Cookie-uri

Dietele care sunt urmate de efectul yo-yo

Atunci cand alegem o dieta ar trebui sa ne gandim cu drag la corpul nostru si sa alegem acel regim bland pentru organism. Dorinta de a ajunge in timp cat mai scurt la greutatea ideala determina multe persoana sa aleaga acele diete agresive si restrictive care nu fac altceva decat sa le perturbe sanatatea pe un timp foarte lung si in urma carora nu doar reacumuleaza kilogramele pierdute, dar dobandesc diverse boli si prezinta o imunitate scazuta.

Atunci cand alegem o dieta ar trebui sa ne gandim cu drag la corpul nostru si sa alegem acel regim bland pentru organism. Dorinta de a ajunge in timp cat mai scurt la greutatea ideala determina multe persoane sa aleaga acele diete agresive si restrictive care nu fac altceva decat sa le perturbe sanatatea pe un timp foarte lung si in urma carora nu doar reacumuleaza kilogramele pierdute, dar dobandesc diverse boli si prezinta o imunitate scazuta.

Efectul yo-yo

efectul yo-yo Trebuie inteles ca nicio exagerare nu aduce nimic bun, indiferent daca este vorba de dieta sau pur si simplu de un alt aspect. Pe scurt efectul yo-yo defineste situatia in care intr-o dieta s-a slabit destul de mult, ca apoi imediat dupa incheierea dietei organismul sa depoziteze din nou grasimile in tesuturile adipoase, astfel greutatea persoanei respective creste si chiar poate depasi greutatea initiala de la care a pornit dieta. Cu alte cuvinte, urmezi o dieta, te bucuri de un efect rapid, ca apoi sa iei in greutate mai mult decat aveai. Acesta este efectul yo-yo.

Citește și:

De ce apare efectul yo-yo?

Acest efect rezulta din agresiunile pe care dietele alese le aduc echilibrului metabolic al organismului. Practic efectul yo-yo apare atunci cand organismul este “pacalit” prin dieta. Asa se intampla de exemplu in dietele prin infometare.

De ce nu sunt eficiente dietele prin infometare?

Infometarea din timpul dietelor sau abstinenta brusca de la mai multe tipuri de alimente (dietele foarte restrictive) duce la revenirea surplusului de kilograme. De ce aceasta? Pentru ca organismul intelege ca este in criza alimentara si tot ce primeste din hrana incearca sa depoziteze, minimalizand consumul si deci scazand foarte mult metabolismul bazal. Mai apoi, cand reveniti la regimul pe care il aveati inainte, cel normal cu alimentatie diversificata, cantitatea de nutrienti va fi mai mare si organismul va depozita aproape tot, pentru ca metabolismul bazal va ramane la fel de scazut (cresterea lui se face greu, in timp, necesitand si mult sport) iar aportul de nutrienti va fi brusc mult mai mare. Practic in timpul dietei “pacaliti” organismul ca se afla intr-o perioada de criza alimentara si corpul isi activeaza toate mecanismele prin care sa poata proteja ultimele depozite energetice pe care le are, dar si acele mecanisme prin care scade la minim consumul de energie si creste pe cat posibil capacitatea de depozitare. Apoi, pe un astfel de fond de consum minim, dar depozitare maximala, terminati dieta si reveniti la regimul normal. Evident ca in astfel de conditii cresterea ponderala va fi rapida si importanta! Sa nu mai punem la socoteala toate disfunctiile care apar in urma unor astfel de diete. Va recomandam sa cititi articolul Urmarile slabirii rapide!

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Februarie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.