Colesterolul a devenit un dusman de temut al sanatatii, afectand atat sanatatea sistemului cardio-vascular, dar avand totodata si riscuri care pun in pericol atat viata pacientului, cat si calitatea acesteia.
Colesterolul a devenit un dusman de temut al sanatatii, afectand atat sanatatea sistemului cardio-vascular, dar avand totodata si riscuri care pun in pericol atat viata pacientului, cat si calitatea acesteia.
Ce este colesterolul?
Colesterolul este o grasime esentiala organismului, fiind parte constituenta din toate membranele celulare, avand roluri reglatoare sau mediatoare, fiind "confectionata" intr-un procent foarte mare de ficat, restul de colesterol provenind din alimentatie. Colesterolul este fractionat in mai multe tipuri de molecule lipidice (fractiunile lipidice) care au roluri specifice:
- LDL (low density lipoprotein) este “colesterolul rau”, adica acea parte de fractiune lipidica ce se poate depune in peretele arterelor si duce la temuta boala numita ateroscleroza, care provoaca infarcte si accidente vasculare si pune viata pacientului in pericol;
- HDL (high density lipoprotein) reprezinta acea fractiune lipidica ce poate lega HDL din sange si il duce inapoi la ficat pentru a fi procesat, prevenint astfel depunerile de LDL in vasele sanguine;
- VLDL (very low density liporotein) reprezinta a treia fractiune lipidica, insa ea nu prezinta implicatii importante in boala aterosclerotica.
- Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
- Carmen Brumă dezvăluie alimente care ajută la prevenirea osteoporozei
- Herbalife Nutrition lansează un parteneriat strategic cu Federația Europeană a Băncilor de Alimente
- Andreea Marin a slăbit 20 de kilograme, mâncând 5 mese pe zi. La ce alimente a renunțat vedeta?
Care sunt cauzele cresterii colesterolului?
Cresterile concentratiei colesterolului in sange (hipercolesterolemia) se datoreaza in principal alimentatiei. Este adevarat ca exista si situatii in care factorul genetic este implicat, insa daca alimentatia persoanei care are risc ereditar de hipercolesterolemie este una sanatoasa, atunci aceasta isi poate mentine in limite normale concentratia colesterolului in sange. Anumite boli dislipidemice sau metabolice mai pot duce la cresterea colesterolemiei (concentratia colesterolului in sange).
Alimente care scad colesterolul
Alimentele care scad colesterolul contin anumite substante active sau vitamine care au rolul de a regla metabolismul lipidic, insa este important sa incercati sa aveti o dieta cat mai echilibrata si saraca in grasimi daunatoare. Lipidele sunt foarte importante in organism, insa cele de calitate, adica spre exemplu cele care asigura o cantitate relativ egala intre HDL si LDL.
- Nu te-ai fi așteptat la așa ceva! Ce mănâncă Andi Moisescu, deși soția sa este raw vegană?
- Anca Țurcașiu, diagnosticată cu o boală autoimună: actrița a făcut schimbări drastice în alimentație. Ce consumă acum
- După ce a fost diagnosticată cu o boală autoimună, Anca Țurcașiu a făcut schimbări drastice în alimentație.Ce consumă acum?
Lecitina
Lecitina este bine cunoscuta pentru efectele sale asupra sistemului nervos, fiind recomandata persoanelor care depun efort psihic. Totodata lecitina este singura care activeaza anumite procese la nivel hepatic ce au rol in metabolismul grasimilor, ea fractioneaza colesterolul si totodata stimuleaza secretia sucurilor biliare si activitatea vezicii biliare (fierea). Lecitina se gaseste in alimente precum laptele pasteurizat (nu fiert, pasteurizarea se face la 80 grade Celsius, iar fierberea are loc la 100 de grade), uleiuri vegetale, boabe de soia, cereale integrale, galbenus de ou.