Setari Cookie-uri

Alimente care au grija de inima ta

Este important sa ne protejam inima, un organ cu activitate permanenta, dar si sistemul circulator, strans legat de acest organ vital. Sunt anumiti factori care influenteaza sanatatea cardiovasculara pe care ii putem evita si de asemenea alimentatia este foarte importanta pentru sanatatea inimii.

Alimentele bogate in grasimi sanatoase indicate mai ales celor cu factor de risc cardiovascular, avand in familie suferinzi de boli cardiovasculare, sunt:
- Uleiurile nepreparate termic, folosite in salare sau sosuri. Daca vreti sa mancati prajit, atunci se recomanda uleiul de palmier, care nu isi schimba configuratia la temperaturile de prajire;
- Grasimile din lactate;
- Nu se recomanda consumul margarinei, iar in privinta untului, acesta trebuie consumat rar. Nu gatiti cu unt, este mai nociv decat uleiul prajit.


Produsele animale

In afara lactatelor, si alte produse animale sunt utile pentru sanatate:
- Carnea de pui, peste sau curcan;
- Carnea slaba de porc sau vita se recomanda a fi consumate cu moderatie, in ceea ce priveste carnea rosie aceasta are anumite proprietati dosebite, insa acestea exista atunci cand este consumata cu moderatie. Nutritionistii recomanda sa consumati rar carne de porc;
- Oule se recomanda a fi consumate rar.

Citește și:

Condimentele

Condimentele naturale, cele obtinute din plante uscate si maruntite, au proprietati curative, de exemplu o lingurita de oregano contine tot atatia antioxidanti si vitamine cat un castron de spanac. Piperul are efecte tonice asupra sistemului cardiovascular, insa este recomandat consumul moderat sau chiar scazut de sare.

Cerealele si zaharurile “bune”

Se cunoaste deja ca zaharul nu are efecte tocmai bune asupra organismului, determinand o crestere brusca a insulinei, ceea ce duce la trecerea nutrientilor in celule, proces favorizat de insulina, singurul hormon hipoglicemic din organism, insa tot zaharul poate favoriza si cresterea in greutate, precum si aparitia unor patologii.

Cerealele integrale contin o cantitate importanta de fibre, dar si de zaharuri cu absorbtie lenta care nu permit fluctuatii bruste ale insulinei, permit mentinerea normala a glicemiei si asigura energie pentru mai multe ore. De aceea se recomanda cosnumul cerealelelor integrale dimineata, cu o cantitate mare de lichide fiindca fibrele pe care le contin absorb mult lichid. Ideal este sa le mancati cu iaurt.

Citește și:

Alte zaharuri bune pentru sanatate se pot procura din fructe, siropuri, miere, paine integrala.


Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
11 Iunie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.