Setari Cookie-uri

Dieta disociata: aproape totul despre indicele glicemic

2.94 (Ratingul specialistilor)

Pro

Ordoneaza stilul alimentar
Previne efectul yo-yo

Contra

Sunt evitate unele asocieri alimentare benefice
Boli cardiovasculare
Detoxifiere
Diabet
Sanatoasa
Slabire pe termen lung
Slabire termen scurt
Usor de urmat

Voteaza si tu aceasta dieta

4.59 din 17 voturi

Daca pana de curand, hidrocarburile erau evitate instant in alcatuirea dietei, cercetarile arata ca nu trebuie sa ne fie frica de glucide. In realitate exista glucide bune si glucide rele. Cum diferentiem intre ele?

Daca pana de curand, hidrocarburile erau evitate instant in alcatuirea dietei, cercetarile arata ca nu trebuie sa ne fie frica de glucide. In realitate exista glucide bune si glucide rele. Cum diferentiem intre ele?

Daca pana de curand, hidrocarburile erau evitate instant in alcatuirea dietei, cercetarile arata ca nu trebuie sa ne fie frica de glucide. In realitate exista glucide bune si glucide rele. Cum diferentiem intre ele?

Aici intervine indicele glicemic, definit ca baza fiziologica a clasificarii alimentelor cu carbohidrati. Carbohidratii buni sunt cei care furnizeaza energie fara a solicita foarte mult metabolismul.


Haideti sa aruncam o scurta privire asupra proceselor ce au loc dupa ce am ingerat un aliment ce contine hidrocarburi. Glucidele – si toate nutrimentele esentiale – sunt descompuse de organism astfel incat sa ajunga la o forma ce poate fi folosita. Carbohidratii sunt transformati in glucoza, cea mai importanta sursa de energie pentru organism si principala hrana pentru creier. Glucoza este absorbita in sange si porneste intr-o scurta calatorie, alegand destinatii din organism unde poate ajuta. In functie de tipul de carbohidrati, glucoza poate trece rapid si brusc in sange, sau absorbtia se poate face lent si treptat. Evident ca varianta a doua este cea preferabila.


Dupa ce am mancat, glucoza rezultata ridica nivelul zaharului in sange – glicemia. Daca ea se absoarbe incet, atunci glicemia ramane relativ constanta. Daca hidrocarburile sunt de proasta calitate, glicemia va creste rapid, iar celulele insulare din pancreas vor fi nevoite sa elibereze cantitati mari de insulina – principalul hormon al metabolismului - pentru a contracara actiunea rapida a glucozei. Cantitatea mare de insulina secretata va ingreuna asimilarea substantelor de care are nevoie organismul. Noi resimtim acest fapt, prin senzatia de foame la scurt timp dupa ingerarea de hidrocarburi rele. Practic, organismul nu a primit portia de substante necesare, asa ca ne obliga sa il hranim corespunzator. Si ce se intampla cu glucoza care nu poate fi folosita? Se depoziteaza…


Din aceste motive, o alimentatie sanatoasa, trebuie sa includa hidrocarburi “lenese” care se absorb in tihna, ne ofera energie constanta, ajuta la o buna functionare a organismului si nu ne ingrasa.


Tu trebuie sa alegi alimente cu indice glicemic scazut - fructe si legume care nu contin amidon – sau alimente cu IG mediu – leguminoase si cereale integrale. Evita cartofii, fainoasele, berea, porumbul samd.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 August 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.