Setari Cookie-uri

Alimentatia care te anemiaza

Anemia reprezinta o afectiune caracterizata prin insuficienta de oxigen care ajunge la celule, avand mai multe cauze care au ca final si acest rezultat de hipooxigenare tisulara.

Anemia reprezinta o afectiune caracterizata prin insuficienta de oxigen care ajunge la celule, avand mai multe cauze care au ca final si acest rezultat de hipooxigenare tisulara.

Ce ar trebui sa stii despre anemie?

In functie de cauza care duce la insuficienta oxigenului care ajunge la celule putem vorbi despre mai multe tipuri de anemie. Globulele rosii din sange preiau oxigenul de la plamani din timpul inspirului (cedand totodata dioxidul de carbon) si il transporta la celule unde il cedeaza, preluand de la acestea dioxidul de carbon – gaz rezultat in urma respiratiei celulare.

Pentru a lega oxigen astfel incat sa il poata transporta globulele rosii contin o structura speciala numita hemoglobina care are nevoie de fier pentru a-si modifica configuratia spatiala astfel incat sa poata lega oxigenul. Fara fier globula rosie nu poate transporat oxigenul. Asadar, ar aparea un insuficient transport de oxigen la tesuturi, putand spuna ca lipsa fierului determina un tip de anemie – anemia feripriva. Lipsa fierului se datoreaza fie carentelor alimentare, mai exact nu consumam alimente cu fier, fie datorita unui deficit de absorbtie (dairee, boli inflamatorii ale intestinelor) sau carentei de vitamina C – singura vitamina care asigura schimbarea valentei fierului in tubul digestiv, facandu-l absorbabil in organismul nostru. Trebuie stiut ca monoxidul de carbon (CO) din tigara blocheaza iremediabil hemoglobina, aceasta nu mai poate lega deloc oxigen si astfel globulele rosii afectate circula degeaba prin sange, urmand a fi distruse la un moment dat in splina. De aceea la fumatori numarul globulelor rosii nu este neaparant relevant privind anemia, ei trebuie sa masoare si carboxihemoglobina (cat din hemoglobina e afectata de CO).

Numarul scazut de globule rosii va duce tot la anemie. Numarul globulelor rosii poate fi scazut datorita unor hemoragii mici dar repetate (hemoragiile gingivale, hemoragiile digestive, hemoragii oculte, mentruatie abundenta in lipsa unei diete adecvate). De asemenea se poate ca numarul scazut al globulelor rosii sa se datoreze productiei insuficiente ale acestor celule sanguine. Globulele rosii (numite si eritrocite sau hematii) se formeaza in maduva rosie hematogena a unor oase late precum oase craniene, stern, coaste, oasele bazinului. Pentru a se forma este nevoie atat de proteine si lipide pentru constituentii principali ai acestor globule, cat si de acdi folic, vitamina B6 si B12. In carenta acestor nutrienti si vitamine apare de asemenea anemia (anemie pernicioasa).
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Septembrie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.