Setari Cookie-uri

Nu ma pot abtine, sunt pofticioasa!

In bulimie, gandurile disfunctionale pot fi: sunt grasa, nu reusesc sa slabesc, nimeni nu ma place, orice as face nu slabesc, nu ma pot abtine sa nu mananc, sunt pofticioasa, daca nu mananc am ameteli, atat dezgustatoare, sunt hidoasa, sunt grasa si urata, nu o sa ma placa nici un barbat, asa ca mai bine renunt si nu ma mai chinui ca oricum nu slabesc.

Nevoia din spatele comportamentului este cea de apreciere, de iubire. Orice respingere sau repros poate provoca o tensiune care poate fi potolita temporar prin mancat excesiv. Respingerea poate sa genereze o durere interioara greu de calmat sau care poate sa ''taca'' doar acoperita de senzatii mai puternice, satisfactii imediate. Nu se apreciaza ca persoane, se considera vinovate de esecurile lor sau ale altora, se autopedepsesc sau accepta sa fie pedepsite, considerand ca merita.

Istoric familial, ca factor de vulnerabilitate: de regula, persoanele provin din mediu familial incarcat, tensionat, divortul parintilor, certuri, violenta, alcol, avuzuri sexuale sau emotionale, umilinta, bataie. In urma acestor experiente, copii invata ca nu valoreaza, ca sunt vinovati. Au tendinta de a nu-si propune scopuri prea inalte pentru ca oricum vor esua si nu are sens efortul. La randul lor, parintii contribuie la permanentizarea acestor ganduri prin atitudini si comportamente negative, umilinte fizice si psihice. Cel mai la indemana mod de a compensa este mancatul care a functionat si in trecut ca modalitate a parintilor de a-si arata afectiunea si iubirea prin ''indopare'' prin oferirea de dulciuri care sa indulceasca pedepsele severe si lipsurile afective dar si datorita instinctului suptului care initial a constituit atat sursa de hrana cat si de afectiune, ca modalitate imediata de satisfacere. Copilul plange, ii dai sa suga si tace.

Pentru a capta atentia si iubirea parintilor, aceste fetite devin si mai supuse, si mai cuminti, mai harnice, mai umile. Cu cat fac lucrurile mai bine cu atat mai putin conteaza pentru ca nu nu sunt observate lucrurilebune ci vanate greselile : ''nu esti buna de nimic, nu esti in stare sa faci ceva cum trebuie'' spun parintii de obicei.

Alte tulborari posibile asociate: cel mai frecvent bulimia se asociaza cu depresia, si personalitatea de tip dependent sau borderline.

Bulimia asociata cu vomismente, genereaza: privarea organismului de minerale si vitamine ce se pierd in urma regurgitarii, deshidratarii, coloratura ''pamantie'' a pielii, ingalbenirea si carierea dintilor datorita sucului gastric regurgitat, iritarea si mai tarziu aparitia de ulceratii pe peretele esofagului, laringelui, faringelui, congestionarea fetei, ochii umflati, contracturi ale muschilor mandibulei, glandele salivare marite.
Tratamentul se face in spital, prin nutritie adecvata, administrarea de anorexigene pe o perioada limitata sub control medical, combinate cu psihoterapie.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Noiembrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.