Se incerca tot mai mult evitarea grasimilor. Astfel tot mai multe preparate alimentare sunt degresate: lapte, produse din branza, chiar si preparatele cu lapte si branza sunt facute din produse degresate. Dietele sunt restrictive cu privire la grasimi sau cel putin asa se spera a fi.
Ce sunt de fapt grasimile?
Grasimile reprezinta o grupa de nutrienti de mai multe tipuri. Unele dintre acestea sunt benefice, iar altele nocive. De asemenea colesterolul, desi nu este o molecula grasa, are totusi implicatii importante in metabolismul lipidic prin fractiunile care rezulta din acesta: LDL (“colesterolul rau), HDL (“colesteorlul bun”) si VLDL. Trigliceridele joaca si ele un rol important in metabolismul grasimilor. Ce este important de retinut: colesterolul provine din doua surse:- Una exogena: din alimentatie, de aceea trebuie evitate acele tipuri “rele” de grasimi
- Si alta endogena: propriul nostru ficat produce colesterol. Astfel ca unele substante, chiar si medicamente, pot creste productia ficatului de colesterol. Spre exemplu o persoana care nu mananca gras, dar consuma zilnic alcool, va avea figat gras si colesterol marit, principala sursa a hipercolesterolemiei (concentratie mare de colesterol in sange) fiind cea endogena. Alte produse alimentare care pot creste productia de colesterol sunt in general cele considerate a nu fi sanatoase: alcoolul, unele sucuri din comert sau energizante, dulciurile sintetice, alimentatia bogata in calorii etc.