Kudika
12 Aprilie 2011

Se incerca tot mai mult evitarea grasimilor. Astfel tot mai multe preparate alimentare sunt degresate: lapte, produse din branza, chiar si preparatele cu lapte si branza sunt facute din produse degresate. Dietele sunt restrictive cu privire la grasimi sau cel putin asa se spera a fi.

Se incerca tot mai mult evitarea grasimilor. Astfel tot mai multe preparate alimentare sunt degresate: lapte, produse din branza, chiar si preparatele cu lapte si branza sunt facute din produse degresate. Dietele sunt restrictive cu privire la grasimi sau cel putin asa se spera a fi.

grasimi rele sau colesterol rauCe sunt de fapt grasimile?

Grasimile reprezinta o grupa de nutrienti de mai multe tipuri. Unele dintre acestea sunt benefice, iar altele nocive. De asemenea colesterolul, desi nu este o molecula grasa, are totusi implicatii importante in metabolismul lipidic prin fractiunile care rezulta din acesta: LDL (“colesterolul rau), HDL (“colesteorlul bun”) si VLDL. Trigliceridele joaca si ele un rol important in metabolismul grasimilor. Ce este important de retinut: colesterolul provine din doua surse:
- Una exogena: din alimentatie, de aceea trebuie evitate acele tipuri “rele” de grasimi
- Si alta endogena: propriul nostru ficat produce colesterol. Astfel ca unele substante, chiar si medicamente, pot creste productia ficatului de colesterol. Spre exemplu o persoana care nu mananca gras, dar consuma zilnic alcool, va avea figat gras si colesterol marit, principala sursa a hipercolesterolemiei (concentratie mare de colesterol in sange) fiind cea endogena. Alte produse alimentare care pot creste productia de colesterol sunt in general cele considerate a nu fi sanatoase: alcoolul, unele sucuri din comert sau energizante, dulciurile sintetice, alimentatia bogata in calorii etc.

Tipurile de grasimi rele, care trebuie evitate

Grasimile saturate

Aceste grasimi se gasesc in special in produsele animale, in carne, branza, oua. Carnea de peste si produsele marine sunt insa foarte sarace in astfel de grasimi, asadar nu trenuie evitate. Grasimile saturate cresc colesterolul total din sange si LDL, acea lipoproteina cu actiuni nociv: ateroscleroza, boli cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2 si alte boli dislipidemice.

Grasimile trans

Acestea sunt obtinute prin procese industriale si in zilele noastre producatorii sunt obligati sa scrie pe etichete daca respectivele produse contin sau nu grasimi trans ori saturate. In aceasta categorie se gasesc alimente precum: untul, unele tipuri de margarina, margarina alimentara, foietaje si alte produse de patiserie, creme, ciocolata, creme de ciocolata, sosuri, dulciuri, frisca etc.
100 de retete culinare pentru DIABETICI
Ghid salvator de sanatate: cei 6 pasi in autoexaminarea sanilor

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: