Pentru ca se apropie sarbatorile de Pasti si unul din elementele reprezentative pentru aceasta perioada este reprezentat de oul vopsit rosu, ne-am gandit ca poate ar trebui sa cunoasteti cateva lucrui interesante despre oua. Cum recunosti un ou proaspat? Un ou proaspat inseamna ca mentine inca viabil fatul, viitorul pui, asadar el trebuie sa comunice cu mediul. Prin urmare trebuie ca in coaja de oua porii sa fie inca prezenti, ca atare coaja va fi usor transparentasi rugoasa. Atunci cand coaja devine stralucitoare, oul este vechi. Oul contine cele mai bune proteine alimentare Da, oul chiar contine cele mai bune proteine alimentare pentru organismul nostru, motiv pentru care au fost numite proteine de clasa I si ele se folosesc ca etalon pentru stabilirea calitatii proteinelor din orice alt aliment. Aceste proteine se gasesc in special in galbenus si isi pierd calitatile daca sunt preparate termic. De aceea este recomandat sa consumati galbenusul crud (in sake cu lapte de exemplu), fie “ochi” dar fara sa se prepare termic si galbenusul. Legatura dintre ou si colesterol Ultimele studii au demonstrat ca oul nu are un continut ridicat de colesterol, insa poate stimula producerea endogena de colesterol, adica sa favorizeze producerea colesterolului de catre ficat. Asadar se recomanda sa nu consumati mai mult de 2-3 oua pe saptamana. Atentie: cifra 3! Atunci cand achizitionati oua din magazin observati ca acestea sunt stampilate cu data de expirare, dar si cu un cod. Cifra cu care acest cod incepe este foarte importanta pentru ca specifica modul in care au fost crescute gainile de la care provin acele oua. Cifra 0 apartine produselor ecologice, gainile nu au fost crescute cu substante chimice si de asemenea acestea sunt crescute in aer liber si nu in baterii, ceea ce face ca ouale sa nu contina hormoni de stres secretati de gaina. Cifra 3 este “cea mai rea”, aceasta specifica faptul ca gainile de la care provin respectivele oua au fost crescute in baterii. Oul este foarte hranitor Se recomanda sa nu il consumati prajit, ci fiert sau preparat in teflon, astfel incat sa ii pastrati galbenusul “moale”. Oul este foarte hranitor, atat prin continutul de proteine de cea mai buna calitate, cat si prin vitaminele si mineralele pe care le contine. Un singur ou poate suplini necesarul de proteine si calorii pentru o masa. Fiind insa foarte proteic, poate fi alergen pentru copiii foarte mici sau pentru cei cu fond atopic care pot dezvolta urticarie.
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: