Setari Cookie-uri

6 Alimente care iti dau dureri de cap... la propriu!

Durerile de cap ne pot strica buna dispozitie in roice moment al zilei si de multe ori nu ne putem explica de ce apar.

Vinul rosu



Vinul rosu produce dureri de cap tot prin continutul de tiramina care ajunge in vin prin procesul natural de fermentare a fructelor din care se obtine vinul. Tiramina se gaseste in vin si in toate sortimentele derivate din vin, de exemplu coniacul. Insa in cazul vinului rosu nu doar tiramina este responsabila pentru cruntele dureri de cap, ci si alte “proprietati” ale acestei bauturi: continutul de alcool, care deshidrateaza si totodata influenteaza sistemul nervos. Totodata vinul rosu, prin alcoolul pe care il contine, predispune la hipertensiune craniana, si aceasta fiind responsabila pentru durereile de cap.

Alimentele care deshidrateaza



Ne referim aici in special la sucurile din comert si la bauturile alcoolice. Alcoolul deshidrateaza, creste presiunea arteriala la nivelul capului si influeneteaza negativ sistemul nervos, favorizand puternic aparitia durerilor de cap. Sucurile, dar si berea, au puternice efecte diuretice. Ati observat ca dupa un pahar-doua de suc din comert simtiti deja nevoia sa mergeti la baie? Nu acelasi lucru se intampla daca beti apa plata.

Cafeina


Cafeina este buna si chiar cu efecte protective asupra sistemului vascular si nervos, dar numai in conditia in care este consumata intr-o anumita limita. Odata trecuta aceasta limita, cafeian are efecte inverse, agresive, creste tensiunea la nivel vascular precum si predispozitia spre nervozitate, tremor, bolborisme, poate chiar dureri de stomac. Cafeina in cantitati peste limita predispune si la dureri de cap.


Cafeina se gaseste in produse ca: ceai verde, ceai rosu sau negru, cafea, ciocolata (mai ales ciocolata neagra), produse care contin cacao, bauturi energizante. Limita despre care vorbim consta in cel mult o ceasca de cafea pe zi, o cana de ceai verde, ceai rosu sau ceai negru, cel mult jumatate de ciocolata pe zi. Este de mentionat ca produsele care contin cafeina sunt contraindicate copiilor sub 12 ani, chiar si ciocolata daca are un continut ridicat de cafeina.

Semipreparatele din carne



Carnea semipreparata, mezelurile de orice fel, carnatii, carnea de mici sau alte preparate din comert din carne contin atat tiramina, incriminata pentru durerile de cap, dar si aditivi alimentari, nitriti sau nitrati care pot creste fluxul sanguin, ducand la cresterea tensiunii intravasculare inclusiv la nivelul creierului. Prin aceste efecte semipreparatele din carne favorizeaza aparitia durerilor de cap.

Duclurile



Dulciurile au un continut ridicat in glucoza. Initial, glucoza are efect pozitiv asupra sistemului nervos, dar activeaza intens pancreasul care produce un surplus de insulina, astfel ca in a doua parte a metabilismului acestor alimente se produce hipoglicemia, avand ca urmare aparitia durerilor de cap.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 August 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.