Acizii grasi trans si grasimile saturate, continute de alimentele de tip fast food - cartofi prajiti, pizza, chipsuri etc.-, cresc riscul de declansare a depresiei, potrivit unui studiu spaniol, publicat in SUA, care confirma o serie de studii anterioare
Uleiul si lipsa luminii, sursa de depresie pentru nordici Cercetatoarea spaniola a tinut sa precizeze ca studiul ei a fost realizat pe un grup de populatie care consuma cantitati relativ scazute de acizi grasi trans, ce reprezenta in medie doar 0,4% din totalul caloric al alimentelor ingerate. Acest procent ajunge insa la 2,5% in tari precum Statele Unite ale Americii.
"Cu toate acestea, am constatat o crestere cu aproape 50% a riscului de depresie la acele persoane", a declarat Sanchez-Villegas. "Am descoperit ca acizii grasi nesaturati in general si uleiul de masline in special contribuie la scaderea riscului de declansare a depresiei", a adaugat cercetatoarea spaniola.
Rezultatele acestui studiu par sa confirme ipoteza potrivit careia locuitorii tarilor din Europa de Nord sufera mult mai frecvent de depresie decat cei din sud, unde regimul mediteranean este dominant. Luminozitatea mai slaba din nordul Europei reprezinta si ea un factor ce contribuie la instalarea depresiei.