Acizii grasi trans si grasimile saturate, continute de alimentele de tip fast food - cartofi prajiti, pizza, chipsuri etc.-, cresc riscul de declansare a depresiei, potrivit unui studiu spaniol, publicat in SUA, care confirma o serie de studii anterioare
Uleiul de masline, benefic pentru creier Autorii studiului au constatat cu aceasta ocazie ca uleiul de masline - bogat in acizi grasi mononesaturati (omega 9) si folosit pe scara larga in bucataria mediteraneana -, ca si alte uleiuri vegetale si carnea grasa de peste contin anumite grasimi nesaturate care determina o scadere a riscului de declansare a maladiilor mintale, scrie MEDIAFAX.
La acest studiu au participat peste 12.000 de voluntari, ale caror regimuri alimentare si stiluri de viata au fost atent monitorizate timp de sase ani. La inceputul studiului, niciunul dintre voluntari nu suferea de depresie. La sfarsitul studiului, 657 dintre ei au prezentat simptome depresive.
- Cercetatorii spanioli au constatat ca voluntarii care au consumat acizi grasi si grasimi saturate prezinta un risc de depresie cu 48% mai mare in comparatie cu voluntarii care nu consumau alimente ce contin acele tipuri de grasimi, potrivit ScienceDaily.