Setari Cookie-uri

Combinatii periculoase intre alimente si medicamente

Eficienta unui medicament depinde, printre multi alti factori, de momentul administrarii, respectarea dozei, dar si de efectele pe care un anumit aliment le poate avea asupra tratamentului. Pentru a nu administra un tratament gresit este important ca parintele sa ia legatura cu medicul pediatru.

Comunicat de presa

,,Medicamentele nu sunt bomboane, dupa cum afirma si campania initiata de ARPIM. Medicamentele au un rol terapeutic si pentru a fi cat mai eficiente si a avea cat mai putine efecte adverse este important ca ele sa fie administrate sub atenta supraveghere a unui medic. Pot exista combinatii periculoase intre diferite categorii de medicamente, dar si intre medicamente si alimente, caz in care consecintele pot fi mult mai grave pentru cei mici decat pentru adulti”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

combinatii periculoase alimente medicamente

1. Administrarea medicamentelor inainte sau in timpul mesei

,,Unele dintre greselile frecvente pe care le fac parintii, mai ales aceia care dau medicamente copiilor fara sfatul medicului, constau in administrarea incorecta a acestora. Unele medicamente trebuie administrate dupa masa, altele in timpul mesei. Este necesar ca parintii sa stie si sa respecte aceste indicatii pentru ca medicamentul sa fie eficient si sigur pentru cel mic.

Citește și:

Spre exemplu, medicamentele antiinflamatoare se administreza in timpul mesei pentru a reduce frecventa aparitiei durerilor de stomac. Pe de alta parte, unele dintre antitermice, precum paracetamolul, se administreaza cu 30 de minute inainte de masa pentru ca altfel, alimentele din stomac pot impiedica trecerea medicamentului in sange. Parintii nu cunosc toate aceste detalii si de aceea este bine ca ei sa apeleze la sfatul specialistului, sa se documenteze corect inaintea inceperii unui tratament”, a declarat dr. Evelina Moraru, medic primar pediatru Spitalul de Urgenta Sf. Maria Iasi.

O alta precautie este cea legata de modul de administrare a medicamentelor necesare pentru tratamentul bolii de reflux gastro-esofagian sau gastrita. Acesta trebuie administrat pe stomacul gol, dimineata, pentru a avea timp sa scada aciditatea inainte de a introduce in stomac alimentele. In caz contrar medicamentul nu-si face efectul.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Noiembrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.