Setari Cookie-uri

Combinatii periculoase intre alimente si medicamente

Eficienta unui medicament depinde, printre multi alti factori, de momentul administrarii, respectarea dozei, dar si de efectele pe care un anumit aliment le poate avea asupra tratamentului. Pentru a nu administra un tratament gresit este important ca parintele sa ia legatura cu medicul pediatru.

2. Laptele si sucul de grapefruit - contraindicate in cazul multor medicamente

,,Laptele sau iaurtul diminueaza efectul multor medicamente, in special al celor care contin antibiotice. Copilul care se afla sub tratament nu ar trebui sa bea lapte inainte de administrarea medicamentului si nici jumatate de ora dupa. Exista riscul ca eficienta medicamentului sa scada foarte mult si astfel afectiunea sa avanseze.

Sucul de grapefruit este de asemenea periculos pentru ca incetineste procesul de metabolizare corecta a medicamentului de catre ficat si accentueaza aparitia efectelor adverse. Sistemul de citocromi care metabolizeaza medicamentele este ocupat de substantele din sucul de grapefruit si va trece in circulatie cu mare toxicitate. Acest efect se produce daca medicamentele sunt administrate pe gura, asa incat, oricine prefera gustul acestor fructe si primeste antibiotice, anticolesterolice, antitusive si anticonvulsivante, trebuie sa-l intrerupa”, a adaugat dr. Evelina Moraru.

Citește și:

3. Antibioticele si legumele bogate in fibre – combinatie periculoasa

,,Dintre toate categoriile de medicamente, antibioticele sunt cele mai periculoase. In primul rand administrarea acestora fara avizul medicului si mai ales atunci cand nu sunt necesare creste rezistenta microbilor la aceste antibiotice. In al doilea rand, distrugand flora microbiana benefica, pot produce diaree, dureri, functionare incorecta a tubului digestiv. In acest caz, pregatirea unei mese cu legume bogate in fibre precum mazare, broccoli, varza va inrautati starea celui mic. Nu administrati celor mici medicamente dupa ureche, mai ales antibiotice”, a adaugat dr. Moraru.

Vizionare placuta


Kudika
30 Noiembrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.