Creata de experta in nutritie Connie Gutersen, dieta Sonoma isi ia numele de la o zona de pe coasta Californiei, cunoscuta pentru alimentatia sanatoasa practicata acolo. Secretul ei consta in moderatie si savoare.
Dieta Sonoma: principiile unei alimentatii sanatoase
Creata ca o varianta a Dietei Mediteraneene, dieta Sonoma pune accentul pe alimente naturale, nutritive si in acelasi timp pline de savoare. In opinia autoarei, aceasta dieta reprezinta mai mult decat clasicul regim de slabire, ea devenind parte integrala a unui stil de viata sanatos.
Foto@Shutterstock.com
- migdalele;
- ardeii grasi;
- cerealele integrale (cum ar fi painea integrala, ovazul, orzul, quinoa, orezul brun, orezul integral si chiar popcorn-ul pregatit fara grasime);
- rosiile;
- uleiul de masline extravirgin;
- strugurii;
- spanacul;
- broccoliul;
- capsunile;
- afinele.
Foto@Sxc.hu
Secretul acestei diete sanatoase consta in adoptarea unor alimente naturale, pline de nutrienti si bogate in fibre, care pot fi combinate in diverse retete savuroase. In plus, autoarea ne indeamna sa renuntam, pe cat posibil si mai ales in prima faza a dietei, la alimentatia nesanatoasa de tipul alimentelor bogate in zahar, grasimi saturate sau faina alba.
In rest, restrictiile dietei sunt foarte putine si se refera in general la marimea portiilor consumate. Astfel, pentru micul-dejun este recomandata folosirea unei farfurii cu diametrul de 18 cm, iar pentru mesele de pranz si de seara, o farfurie cu diametrul de 23 cm.