Cimunicat de presa

Chiar daca mancam si consumam lichide zilnic, sunt multe aspecte de care trebuie sa tinem seama pentru a avea un regim alimentar corect, variat, echilibrat, proportionat. Aceste subiecte au fost abordate in cadrul celei de-a treia editii a evenimentului ”Nutritie, Sanatate, Longevitate”.

Conform specialistilor prezenti la eveniment, alimentatia este cu adevarat sanatoasa atunci cand asigura un aport caloric corespunzator necesarului si contine toate substantele nutritive in proportii adecvate. Astfel, vorbim despre:

    50-55% glucide (hidrati de carbon), din care glucidele simple sa fie sub 10%, iar fibrele alimentare aproximativ 30 grame/zi; 30-35% grasimi, din care grasimile saturate nu trebuie sa depaseasca 10%, grasimile trans- sa fie sub 2%, iar aportul de colesterol sa fie limitat la 300 mg/zi; 12-15% (maximum 20 %) proteine.

Respectarea acestor proportii atrage dupa sine cantitati normale de vitamine si substante minerale, dintre care cele mai importante sunt sodiul, potasiul, calciul, magneziul si fierul.

Prezent in cadrul evenimentului, prof.dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane, a declarat: ”Este extrem de important sa avem in fiecare zi 3 mese principale si 2-3 gustari, la ore adecvate. Sfatul meu este ca alimentatia sanatoasa sa devina parte integranta din viata noastra, oriunde ne aflam si pe termen nelimitat.”

Hidratarea optima este o alta componenta esentiala unui stil de viata sanatos. Principalele semne de deshidratare sunt setea, cantitatea mica de urina sau lipsa acesteia, oboseala, starile de somnolenta, gura uscata, senzatia de ameteala sau confuzie, cefaleea sau starea de disconfort la lumina.

Foto: piramida alimentara in farfurie@Shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: