Setari Cookie-uri

2+2 Mituri si Adevaruri despre IAURT

Afla: descoperirile cercetatorilor vs credintele din popor.

Comunicat de presa

In ritmul alert al stilului de viata contemporan, alimentatia corecta si echilibrata devine o conditie pentru mentinerea sanatatii. Asaltati insa din toate directiile de informatii, mai mult sau mai putin contradictorii, ajungem sa dam crezare celor mai ciudate speculatii si sa ne indoim pana si de cele mai evidente adevaruri. Chiar si iaurtul, unul dintre alimentele cele mai vechi si benefice pentru organism, este supus criticilor, de cele mai multe ori nejustificat. Iata cateva adevaruri incontestabile si miturile cele mai frecvente despre iaurt.

iaurt mituri si adevaruri

ADEVARAT: Iaurtul este un aliment simplu si sanatos

Este un lucru cert pe care nu-l poate contesta nimeni. Iaurtul este un produs simplu care se obtine din lapte in care se adauga fermenti, adica bacterii benefice, de origine pura, selectionati din produse lactate traditionale.

Citește și:

Fermentarea laptelui inseamna de fapt ca bacteriile lactice descompun o parte din lactoza existenta in lapte si formeaza acid lactic, iar aceasta conduce la coagularea proteinelor si schimbarea starii acestuia din lichid in consistent (solid), la gustul acrisor si la proprietatile digestive bine cunoscute de sute de ani ale iaurturilor.

MIT: Iaurtul facut in casa este mai bun decat cel din comert

Doar o perceptie gresita. Etapele de realizare a iaurtului sunt aproximativ aceleasi, indiferent ca vorbim de iaurt facut in casa sau de cel procesat. Diferentele vin din conditiile de igiena, din standardele de calitate si din fermentii folositi.

In concret, este vorba despre calitatea laptelui folosit pentru realizarea iaurtului. In cazul iaurtului procesat, datorita tehnologiei folosite si a laboratoarelor de cercetare, calitatea laptelui se poate controla. Se poate detecta prezenta in lapte a unor eventuale reziduuri de antibiotice, toxine sau microorganisme patogene, iar laptele contaminat nu va fi folosit pentru lactate.

Citește și:

La fel se intampla si cu fermentii sau bacteriile lactice. In cazul iaurturilor realizate in casa, nu stim cu exactitate ce bacterii fermenteaza laptele.

In plus, pentru iaurtul realizat in casa nu exista control asupra temperaturii pe toata durata fermentarii, care determina dezvoltarea optima a bacteriilor lactice benefice, specifice iaurtului.

Foto: iaurt cremos @ Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
4 Februarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.