Setari Cookie-uri

2+2 Mituri si Adevaruri despre IAURT

Afla: descoperirile cercetatorilor vs credintele din popor.

MIT: Iaurtul din comert este realizat cu bacterii vaginale sau anale

Desi aceasta informatie a circulat mult si nedocumentat mai ales in mediul online, este oinformatie cu totul eronata.

“Bacteriile probiotice din iaurturile noastre sunt de origine pura, selectionate din produse lactate traditionale. Iaurturile Activia contin bacteria denumita stiintific Bifidobacterium animalis subspecia lactis (redenumita de companie in Bifidus Actiregularis TM ca sa fie mai usor de retinut), o bifidobacterie naturala, prelevata, asa cum sugereaza si denumirea, dintr-un produs lactat fermentat.”

Fermentii folositi la prepararea iaurtului sunt produsi in fabrici specializate, in care conditiile de igiena sunt extrem de importante pentru a evita contaminarea bacteriilor utile cu bacterii de alterare. In fapt, fermentii sunt iaurturi concentrate si deshidratate in vid, la temepratura joasa (liofilizate). Arata ca niste graunte albe, ambalate in cutii precum cele de lapte.
Odata consumata si ajunsa in intestine, Bifidobacterium animalis subspecia lactis contribuie la mentinerea echilibrului florei intestinale, gardian al sanatatii, care impiedica dezvoltarea altor bacterii “rele”. Datorita bacteriilor lactice pe care le contine, iaurtul este unul dintre alimentele cele mai prietenoase cu sistemul digestiv, ajutand implicit la buna functionare a organismului nostru.

Citește și:

Activia exista pe piata internationala din 1987 si este consumata de sute de milioane de oameni din intreaga lume. In Romania consumatorii au ales-o drept probioticul cu cel mai bun raport calitate pret in anul 2013, conform unor studii independente.

Informatiile false despre bacterii se bazau, posibil, pe confundarea subspeciei bacteriei Bifidobacterium animalis, respectiv animalis, nu lactis, care este insa o bacterie diferita si care nu este utilizata de producatorii de iaurturi, asa cum se zvonea.

ADEVARAT: Iaurtul are numeroase beneficii pentru sanatate

Elie Metchnikoff, Directorul Adjunct al Institutului Pasteur, a fost primul care a explicat stiintific beneficiile iaurtului pentru sanatate, desi acest lucru era cunoscut de milenii de catre locuitorii din Balcani si din Asia Centrala. Lucrarile sale privind imunitatea i-au adus Premiul Nobel pentru medicina in 1908.

Citește și:

Mica istorioara despre iaurt, vandut candva in farmacii

Un deceniu mai tarziu in 1919, la Barcelona, erau produse primele iaurturi Danone, de catre Isaac Carasso. Interesat de lucrarile lui Elie Metchnikoff si ingrozit de numarul mare de copii suferinzi de tulburari intestinale, Carasso decide sa produca iaurt cu bacterii lactice de la Institutul Pasteur. Fiind in cautarea unui nume pentru iaurtul destinat copiilor, Isaac Carasso se gandeste imediat la numele de alint al fiului sau, Micul Daniel - Danon in spaniola - caruia Carasso i-a adaugat un „e” si astfel se naste marca Danone. Iaurturile Danone erau vandute la acea vreme in farmacii si erau recomandate de Colegiul Medicilor.

Astazi, aproape un secol mai tarziu, beneficiile iaurtului sunt sustinute de numeroase studii stiintifice. Iata-le pe cele mai importante dintre ele:

Citește și:

Inainte de toate, iaurtul este recunoscut pentru rolul important in digestie. Pe de-o parte, fiindca este mai usor de digerat decat laptele din care este obtinut, bacteriile “bune” de fermentare ajutand la digestia lactozei, pe care unii dintre noi o toleram mai greu. Si, pe de alta parte, pentru ca, datorita calciului si bacteriilor vii pe care le contine, iaurtul contribuie la mentinerea echilibrului florei intestinale, influentand astfel functionarea sistemului digestiv si sanatatea in ansamblu.

De asemenea, iaurtul contribuie la hranirea corecta si echilibrata a organismului. Mai multe studii despre concentratia de nutrienti corelata cu caloriile generate plaseaza iaurtul alaturi de fructe si legume in ierarhia alimentelor dense in nutrienti si benefice pentru sanatate.

Iaurtul joaca un rol important si in dezvoltarea si mentinerea tesuturilor (musculatura, organe vitale), deoarece este o sursa de proteine cu valoare nutritiva inalta, care asigura organismului toti cei 9 aminoacizi esentiali.

Citește și:

Iaurtul este o sursa naturala de calciu usor asimilabil, necesar pentru dezvoltarea si sanatatea oaselor si dintilor, dar si in alte procese fiziologice (transmiterea influxului nervos, contractia musculara, coagularea sanguina etc).

Totodata, iaurtul este un factor de re-echilibrare a dietei, in raport cu excesul de grasimi şi glucide din alte categorii de alimente. Iaurtul este de aceea alimentul ideal dupa o masa copioasa sau chiar dupa o perioada imbelsugata in alimente cu continut caloric ridicat.

***

Pentru cei dornici sa afle informatii interesante despre iaurt, dar si pentru a vedea exact cum este produs, Danone organizeaza periodic vizite la fabrica din Bucuresti. Intra pe https://danone.ro/cunoaste_danone/vino_acasa_la_danone. si urmareste calendarul.

Vizionare placuta


Kudika
4 Februarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.