Alimentele procesate termic – adevarate pericole pentru sanatate?

Nu toate alimentele procesate termic sunt periculoase pentru sanatate, insa unele dintre acestea ar trebui evitate.

Atunci cand sunt supuse unor temperaturi ridicate, se poate produce glicarea unor proteine (AGE), proces in urma caruia pot rezulta glicotoxine (acrilamida de exemplu).

Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia asupra alimentelor care pot contine glicotoxine in cantitati mari, care pun in pericol sanatatea printr-un consum frecvent:

    Cartofii prajiti; Cartofii copti; Cerealele procesate (sunt recomandati doar fulgii obtinuti prin strivirea bobului); Chipsurile; Buscuitii; Painea alba; Cafeaua; Painea prajita.

Specialistii sustin ca prin procesele de glocizolare a proteinelor se modifica si culoarea in brun a alimentelor (vezi cafeaua, painea prajita etc.).

Aici gasiti mai multe informatii despre efectele nocive ale acrilamidei

Bisfenol A – o alta amenintare >> citeste in pagina urmatoare

Foto: alimente care contin acrilamida - Shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: