Dudele sunt subestimate pe piata de fructe, desi specialistii si studiile medicale sustin altceva - dudele prezinta beneficii incredibile pentru sanatate.
Beneficiile dudelor: scad grasimile si colesterolul din sange si sunt indicate in tratarea ficatului gras
Antocianii din dude inhiba acidul oleic ce induce acumularea grasimilor in organism prin scaderea lipolizei – procesul de ardere a grasimilor. Totodata dudele promoveaza clearance-ul hepaticde lipide, devenind astfel ideale in dieta celor cu ficat gras – conform acestui studiu.
Beneficiile dudelor: indicate in bolile cardiovasculare, in hipertensiune arteriala
Consumul de dude prezinta efecte uimitoare in cazul celor cu boli cardiovasculare si hipertensiune arteriala, reducand simptomele si riscurile acestor boli. Dudele actioneaza la nivelul vaselor si inimii prin mai multe mecanisme:
- reduc stresul oxidativ – un factor de risc pentru ateroscleroza si hipertensiune arteriala, reducand totodata riscul de accidente vasculare si infarct;
- reduc grasimile rele din sange – cauza principala a formarii placilor de aterom;
- reduc glicemia – diabetul accelerand bolile cardiovasculare;
- regleaza functiile rinichiului – un organ implicat in unele cauze ale hipertensiunii arteriale.
Beneficiile dudelor: contin cel mai puternic antioxidant din natura si au efecte intense antiinflamatorii
Acest studiu demonstreaza efectele puternice antiinflamatorii ale dudelor, care contin cel mai puternic antioxidant din natura – resveratrolul.
Dudele au efecte antiinflamatorii prin inhibarea migrarii leucocitelor (celule care fac parte din sistemul imunitar) care au rol de a sustine inflamatia intr-un focar. Procesul inflamator face parte din mecanismele naturale de aparare ale organismului, insa in inflamatiile cronice acest proces devine mai mult distructiv decat protectiv.
Foto: dude negre beneficii - Shutterstock.com