Pentru ca intoleranta la gluten nu este tocmai de trecut cu vederea, va propunem sa va informati, daca nu ati facut-o deja, despre acest regim alimentar cu totul special.
Ce este glutenul?Inainte de toate, sa vorbim putin despre gluten. Acesta este o proteina care se gaseste in structura naturala a unor cereale, insa in industria alimentara este intens folosita, dupa cum veti observa in acest articol, acolo unde vom detalia lista alimentelor care contin gluten.
Aceasta dieta scade mult inflamatia din organism, este indicata celor cu intoleranta la gluten sau celor cu boala celiaca. Acestia din urma nu ar trebui sa consume deloc gluten.
Glutenul sustine inflamatia in organism, asadar daca te numeri printre persoanele care racesc des, au disconfort abdominal, sufera de balonare sau au ocazional diaree, sunt diagnosticati cu sindrom de colon iritabil sau au des dureri de cap, atunci dieta fara gluten ar putea fi o alegere buna in stilul de viata.
Aceasta dieta mai poate fi incercata si de persoanele care sufera de oboseala permanenta, au insomnii sau simt ca nu se mai pot concentra ca de obicei.
Aceste alimente ar trebui evitate. Pentru a intelege mai bine insistenta in a le evita si nu neaparat a le diminua cantitatea, va informam ca o felie de paine, de exemplu, contine 4-5 g de gluten, iar o portie de paste contine aproximativ 7 g de gluten. Pentru o persoana cu intoleranta la aceasta proteina sau care sufera de boala celiaca, este suficienta o cantitate de 0,1 g de gluten pentru a declansa simptomele. Aceasta s-ar gasi in cateva firmituri de paine... Iata de ce atunci cand tineti aceasta dieta ar trebui sa eliminati complet alimentele care contin gluten.
ATENTIE: foarte multe preparate din comert, sosuri, chiar si bauturi au urme de gluten. Cititi eticheta, acestea nu trebuie consumate.
Lista alimentelor care contin gluten:
-
Kudika
Alimente de care să ne ferim atunci când ținem post. Află care sunt...
-
Kudika
Dr. Dana Miricioiu, medic chirurg estetician dezvaluie secretele...
-
Alexandra Chivu
Dieta epigenetică, un stil de viață dincolo de calorii. Ce...
-
Kudika
Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates dezvăluie 10...
-
Alexandra Chivu
Meniu pentru o viață sănătoasă: Descoperă cele mai bune alegeri...
-
Kudika
Psihoterapeutul Diana Vasile, Co-fondator și Președinte al ISTT,...
-
Iulia Maftei (Dibu)
Interviu cu Dr. Diana Mihai, medic primar Obstetrică-Ginecologie :...
-
Kudika
27% dintre români vor să slăbească în medie 10,13 kilograme, iar în...
-
Alexandra Chivu
Strălucind în maternitate - ghid pentru viitoarele mămici: cum își...
Alimente care ar putea contine gluten (nu toate alimentele din aceasta lista contin gluten, dar unele pot avea urme - cititi eticheta):
Atentie: atunci cand tineti dieta fara gluten, este posibil ca o intoleranta la zaharul din lapte (lactoza) sa apara. De aceea este indicat ca in prima saptamana de dieta fara gluten sa evitati consumul de lactate.
Dieta fara gluten si factorii alimentari pro-inflamatoriPuteti asocia dieta fara gluten cu dieta saraca in alimente pro-inflamatorii. Astfel ca, din alimentatie, se exclud mierea, arahidele, nucile, vegetalele bogate in cafeina, unele condimente etc.
Spune-ti parerea!