Astazi 1% din populatie este diagnosticata cu boala celiaca, insa specialistii considera ca boala este mai frecventa decat pare, insa multe persoane raman inca nediagnosticate.
Boala celiaca reprezinta de fapt o boala a sistemului imunitar, in care acesta sintetizeaza anticorpi ce ataca o proteina din alimentatie, si anume glutenul. Astfel ca manifestarile bolii se intensifica odata cu ingestia de alimente care contin gluten.
Trebuie sa stiti ca glutenul se gaseste atat in cereale, cat si in dulciuri, sosuri, chiar si suplimente alimentare sau conserve. Este indicat sa cititi eticheta produselor si sa le ocoliti pe cale care contin urme de gluten, in cazul in care suferiti de boala celiaca.
Daca pana nu demult se considera ca simptomele bolii celiace se limiteaza la nivelul intestinelor, astazi se stie deja ca in boala celiaca sunt afectate multe organe si sisteme, cu precadere sistemul nervos, ficatul, sistemul osteo-asrticular, pielea, sistemul reproducator etc.
-
Kudika
Alimente de care să ne ferim atunci când ținem post. Află care sunt...
-
Kudika
Dr. Dana Miricioiu, medic chirurg estetician dezvaluie secretele...
-
Alexandra Chivu
Dieta epigenetică, un stil de viață dincolo de calorii. Ce...
-
Kudika
Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates dezvăluie 10...
-
Alexandra Chivu
Meniu pentru o viață sănătoasă: Descoperă cele mai bune alegeri...
-
Kudika
Psihoterapeutul Diana Vasile, Co-fondator și Președinte al ISTT,...
-
Iulia Maftei (Dibu)
Interviu cu Dr. Diana Mihai, medic primar Obstetrică-Ginecologie :...
-
Kudika
27% dintre români vor să slăbească în medie 10,13 kilograme, iar în...
-
Alexandra Chivu
Strălucind în maternitate - ghid pentru viitoarele mămici: cum își...
Diagnosticul bolii celiace se pune asociind manifestarile clinice cu rezultatele analizelor de laborator si ale bopsiei din mucoasa intestinala, realizata prin endoscopie digestiva superioara. Principalele teste de laborator pentru diagnosticul bolii celiace sunt:
Odata pus diagnosticul, singurul tratament al bolii celiace il reprezinta dietoterapia. Gasiti in acest articol toate informatiile necesare cu privire la dieta fara gluden: Dieta fara gluten
In cazul celor cu boala celiaca, alimentele ce contin gluten sau urme de gluten trebuie excluse permanent si total din alimentatie. Un singur gram de gluten (echivalent a catorva firmituri de paine) poate declansa boala.
Spune-ti parerea!