Amarantul este o planta originara din America Centrala, inalta pana la 3-4 metri, cu flori asemanatoare spicelor de cerealE, de culoare violet aprins. Culoarea florilor ramane neschimbata chiar si cand florile sunt uscate, de aceea planta mai poarta numele de “floarea-nemuritoare”.

Cultivat de peste 8000 de ani pentru proprietatile sale nutritive, amarantul are un gust delicios, asemanator nucilor, cu o aroma usor intepatoare si consistenta gelatinoasa.

Retete cu amarant

Amarantul poate fi folosit pentru prepararea icrelor vegetariene, pentru a inlocui faina din orice preparat, in budinci sau alte deserturi, in salate sau chiar pentru a ingrosa supele. Amarantul poate fi folosit de asemenea pentru a inlocui orezul sau pentru a obtine faina fara gluten.

Proprietatile nutritive si beneficiile amarantului

Amarantul este deosebit de bogat in proteine vegetale si nu contine gluten, dar nici alte substante alergene, fiind astfel un aliment de baza in dietoterapie.

Amarantul contine si un aminoacid esential – lizina – care lipseste din celelalte cereale. Amarantul mai este bogat in zinc, magneziu, calciu, vitamine din complexul B, carotenoide si vitamina A, dar si glucide complexe de buna calitate, cu absorbtie lenta, care nu cresc glicemia si sunt utile in diabet.

Pentru ca nu contine niciun alergen, amarantul este indicat in regimul de diversificare al bebelusilor, putand fi introdus in alimentatia celor mici inca de la 6-7 luni.

Beneficiile consumului de amarant

Amarantul este indicat persoanelor cu risc sau care sufera de diabet, continand glucide de buna calitate, cu absorbtie lenta, astfel incat nu “biciuesc” pancreasul si mentin glicemia constanta pe parcursul a mai multor ore. Citeste continuarea in pagina 2>>

Foto1, foto 2 : shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: