Descoperit de catre chimistul britanic Sir Humphry Davy impreuna cu faimosul chimist suedez Berzelius, calciul a fost rapid recunoscut drept unul dintre cele mai importante elemente din natura. Acesta joaca roluri multiple in organism, de la asigurarea bunei functionari a inimii si pana la fortifierea oaselor. Calciul nu poate fi produs de catre organismul uman, el fiind un element prezent in natura, care ajunge in corpul nostru prin alimentatie. Lactatele, ouale, carnea de vita, spanacul, somonul, sardinele, varza creata, broccoli sunt alimente bogate in calciu. Cat calciu? Necesarul zilnic de calciu difera in functie de varsta:
    0-1 an - 400-600 mg Ca
    1-3 ani - 500-700 mg Ca
    4-8 ani - 800 mg Ca
    9-20 ani - 1300 mg Ca
    20-50 ani - 1000 mg Ca
    > 50 ani - 1200 mg Ca
    gravide - 1500 mg Ca
Un pahar de lapte (250 ml) contine aproximativ 250 mg Ca. Calciul - inutil fara vitamina D In absenta vitaminei D calciul nu poate fi absorbit chiar daca este consumat in cantitati optime. Vitamina D, spre deosebire de calciu nu este obtinuta din alimentatie, ci este produsa de piele, insa numai in contact cu soarele. Aproximativ 15 minute petrecute zilnic la soare sunt suficiente pentru a asigura necesarul de vitamina D. Din acest motiv, in timpul iernii, cand nu ai parte de prea mult soare, este bine sa iei suplimente de calciu care sa contina si vitamina D ! Beneficii Va enumeram numai cateva dintre cele mai importante roluri pe care calciul le are in organismul uman:
    functionarea corecta a inimii
    reducerea riscului de boli cardiovasculare
    scaderea tensiunii arteriale
    coagularea sangelui
    reglarea metabolismului (ajuta digestia si previne obezitatea)
    previne cancerul de colon si ulcerul
    previne si combate stresul
In plus, un studiu realizat recent de cercetatorii de la University of Western Sydney si oferit publicitatii prin intermediul jurnalului de medicina “ The Lancet “ a aratat ca suplimentele de calciu (in prezenta vitaminei D) scad in medie cu 12% riscul de fracturi la persoanele cu varste de peste 50 de ani care sufera de osteoporoza. Studiul a fost realizat pe aproape 64.000 de pacienti care au primit timp de 3-5 ani suplimente de calciu cu vitamina D. Urmat cu strictete, tratamentul cu suplimente de vitamina D si calciu poate scadea riscul de fracturi cu maxim 24%. Studiul nu a luat in calcul si calciul din alimentatie ci numai suplimentele. Despre calciu, se poate spune asadar nu numai ca poate preveni osteoporoza, dar o poate si trata - deocamdata doar partial.
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: