Setari Cookie-uri

Invata sa mananci sanatos!

Ma amuz uneori amintindu-mi de un coleg de facultate caruia ii placea foarte mult shaorma, mai ales ca pe atunci era un produs nou pe piata si toata lumea o lauda. Acest coleg incerca ori de cate ori avea prilejul sa ne convinga ca, in realitate, shaorma este foarte sanatoasa.

Ma amuz uneori amintindu-mi de un coleg de facultate caruia ii placea foarte mult shaorma, mai ales ca pe atunci era un produs nou pe piata si toata lumea o lauda. Acest coleg incerca ori de cate ori avea prilejul sa ne convinga ca, in realitate, shaorma este foarte sanatoasa.

Rememorand explicatiile lui, mi-am dat seama ca multi dintre noi nu avem habar ce inseamna mancarea sanatoasa, ca nu stiu sa o alegem, sa o preparam si nici sa o consumam. Iata de ce articolul urmator va prezinta cateva informatii care, fara indoiala, va vor fi de folos!

Gratarul - sanatos si nu prea

Gradul de nocivitate a modului de preparare ar fi urmatorul: prajit > gratar > fiert sau inabusit. Stim de ce prajitul e daunator: pentru ca presupune multe grasimi si substante nocive rezultate prin arderea uleilui incins. Nocivitatea gratarului este insa mai putin cunoscuta: trebuie stiut ca in momentul arderii suprafata de carne care intra in contact direct cu focul este supusa unor procese ce dau nastere radicalilor liberi. Da, radicalii liberi despre care se vorbeste pe toate ambalajele de cosmetice care ofera protectie impotriva lor. Acestia sunt nocivi atat pentru piele cat si daca sunt ingerati producand moartea celulelor sau, mai rau, modificari in structura lor.

Spalatul fructelor - cu dus si cu intors

E drept, e bine sa spalam fructele si legumele, pentru ca sunt stropite cu tot soiul de substante chimice, pentru trec prin 30 de maini murdare de culegatori si se mai rostogolesc prin piata de cateva ori si prin tot soiul de depozite obscure. Dar stii oare ca majoritatea vitaminelor se gasesc in partea superficiala a fructului si a legumei si ca o parte din aceste vitamine (cele hidrasolubile) sunt indepartate odata cu apa? Vitaminele hidrasolubile sunt: acidul ascorbic (vitamina C), tianina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), piridoxina (vitamina B6), acidul nicotinic, niacina (vitamina PP), ciancobalamina (vitamina B12), acidul folic, folacina, acidul pantotenic (vitamina B3), biotina (vitamina H). Nu-s de neglijat, nu-i asa? Prin urmare gandeste-te de doua ori inainte de a curata coaja legumelor si a fructelor cu jumatate din fructe si inainte de a le lasa cateva ore in bolul cu apa.

Cu carne, fara carne
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.