Setari Cookie-uri

Colesterolul, un rau necesar

Colesterolul este un motiv de ingrijorare pentru toata lumea. In general si-a capatat o aura negativa prin prisma afectiunilor pe care le poate da nivelul sau ridicat dar si datorita unui grad de psihoza generat de mass media. Exita o multime de persoane care afla ca au un colesterol in partea superioara a valorilor normale si au impresia ca lucrurile sunt foarte grave. In organism, atata timp cat toate mecanismele complexe raman echilibrate si fiecare substanta, celula si organ isi indeplineste functia cat trebuie si cand trebuie, nu exista in general probleme.

Colesterolul este un motiv de ingrijorare pentru toata lumea. In general si-a capatat o aura negativa prin prisma afectiunilor pe care le poate da nivelul sau ridicat dar si datorita unui grad de psihoza generat de mass media. Exita o multime de persoane care afla ca au un colesterol in partea superioara a valorilor normale si au impresia ca lucrurile sunt foarte grave. In organism, atata timp cat toate mecanismele complexe raman echilibrate si fiecare substanta, celula si organ isi indeplineste functia cat trebuie si cand trebuie, nu exista in general probleme.

Excesul sau deficitul aparut la un anumit nivel declanseaza reactii in lant, care fac din orice problema aparent minora un adevarat pericol.

A avea un colesterol in limite normale este de preferat. Insa a avea un colesterol foarte scazut este pe cat de greu pe atat de indezirabil.

Colesterolul este in mod normal foarte util. Din punct de vedere chimic colesterolul face parte din categoria derivatilor lipidici si este un element absolut necesar vietii. Toate celulele corpului nostru au nevoie de el pentru a-si forma membranele. Tot colesterolul este necesar in producerea vitaminei D si a hormonilor sexuali. Ficatul furnizeaza colesterol celulelor pentru diverse procese metabolice.

Creierul, indeosebi substanta alba, cuprinde cantitati relativ mari de colesterol liber. Continutul in colesterol al creierului si al nervilor creste in perioada de maturare si dezvoltare a sistemului nervos dupa care ramane constant toata viata.

Colesterolul din organism provine atat din alimente (aproximativ 0,5g) cat si prin sinteza in interiorul organismului (1g). Se poate observa ca producerea de colesterol in organism este de doua ori mai mare decat cantitatea luata din alimente. Materia prima pentru sinteza este reprezentata in cea mai mare parte de acizii grasi dar si de glucoza si aminoacizi in proportie mai mica. Colesterolul este cuprins doar in alimente de origine animala. Cele mai bogate surse sunt ouale, ficatul, creierul.

Iata deci pentru ce avem nevoie de colesterol:

- este o componenta esentiala a invelisului celulelor fara de care acestea nu ar putea exista;

- intra in compozitia bilei (prin acizii biliari si colesterol ca atare) avand o importanta deosebita in digestie (absorbtia lipidelor);
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Noiembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.