Setari Cookie-uri

Colesterolul, un rau necesar

Colesterolul este un motiv de ingrijorare pentru toata lumea. In general si-a capatat o aura negativa prin prisma afectiunilor pe care le poate da nivelul sau ridicat dar si datorita unui grad de psihoza generat de mass media. Exita o multime de persoane care afla ca au un colesterol in partea superioara a valorilor normale si au impresia ca lucrurile sunt foarte grave. In organism, atata timp cat toate mecanismele complexe raman echilibrate si fiecare substanta, celula si organ isi indeplineste functia cat trebuie si cand trebuie, nu exista in general probleme.

- din colesterol se fabrica o serie de hormoni fara de care nu am putea trai: cortizol, aldosteron (regleaza cantitatea de sare si apa din organism) si hormoni sexuali care determina cresterea si dezvoltarea organismului si diferentierea caracterelor sexuale;

- participa la formarea vitaminei D fara de care nu am putea avea un schelet sanatos;

- joaca un rol important in formarea nervilor, fiind indispensabil maturarii nervoase;

In sange, colesterolul se leaga de anumite proteine si formeaza lipoproteinele. In functie de densitate acestea sunt impartite in mai multe categorii, printre care cele cu densitate joasa (LDL), responsabile de efectele nocive ale colesterolului si cele cu densitate inalta (HDL).

De ce si-a castigat colesterolul aura de mare dusman?

Dupa cum am spus transportul colesterolului se face prin sange. Cand celulele si-au luat necesarul de colesterol, surplusul trebuie sa ajunga la ficat, pentru a fi transformat in acizi biliari si apoi eliminat prin intestin. Acest moment ar tebui sa fie perfect in corp: celulele au colesterolul necesar ca materie prima, sangele nu mai are colesterolul inutil si periculos, ficatul si-a facut datoria si a eliminat surplusul.

In realitate, in momentul in care colesterolul este in exces in sange acesta poate fi atacat de radicali liberi care-l oxideaza. Acesta se va depune apoi pe peretii arterelor, se combina cu alte substante cum este calciu si se transforma intr-o substanta cristalina. Rezultatul este placa de aterom care ingusteaza vasul si predispune la infarct.

Si daca vinovatul initial pare colesterolul, adevarata problema o reprezinta dezechilibrul intre necesarul de colesterol si aportul acestei substante in organism. Grasimile animale in general sunt responsabile de acest dezechilibru. Asadar nu lipsi organismul de o substanta utila, dar ai grija la sursa de grasimi si la proportia pe care o reprezinta in corp.


Un articol de Ciprian Chitu

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Noiembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.