Ieri, 8 noiembrie 2007, Comisarul European responsabil pentru Sanatate Markos Kyprianou a lansat 'Ziua Europeana a Gatitului si Alimentatiei Sanatoase', care are ca scop incurajarea alimentatiei sanatoase in randul copiilor, in vederea combaterii ponderii crescande a obezitatii infantile in Europa.
ZECE ASPECTE CHEIE DESPRE ALIMENTATIE SI OBEZITATE
Alimentatia si obezitatea
- Cetatenii Uniunii Europene fac prea putina miscare si consuma prea mult: prea multa energie, prea multe calorii, prea multe grasimi si zahar, si prea multa sare. Principala consecinta este o crestere substantiala si ingrijoratoare a excesului de greutate si a obezitatii pretutindeni in UE. Aceasta tendinta este, in mod special, serioasa in cazul copiilor si adolescentilor. Ea mareste riscul afectiunilor de sanatate si reduce speranta de viata. Costul uman este inacceptabil. Costul financiar si economic este de asemenea ridicat.
- Obezitatea provoaca o serie de boli cronice, cum ar fi diabetul, anumite tipuri de cancer si afectiunile cardiace. Statele membre UE cheltuiesc anual aproape 7% din bugetele nationale alocate sanatatii, pentru boli care pot fi asociate cu obezitatea. La aceste cheltuieli se adauga costurile economice importante provocate de boala, excluderea sociala si moartea prematura.