Setari Cookie-uri

No anorexia

O alta Saptamana a Modei, un alt scandal pentru o industrie in criza. La Milano, unde modelele cu o greutate sub limita admisa trebuie sa detina un certificat de sanatate, un anunt a zdruncinat lumea modei prezentand faptul ca anorexia este "comercial exploatata". Acest articol prezinta o serie de femei anorexice din cadrul campaniei No anorexia, care a provocat dezbateri numeroase in ceea ce priveste folosirea modelelor super-skinny pentru diverse scopuri.

O alta Saptamana a Modei, un alt scandal pentru o industrie in criza. La Milano, unde modelele cu o greutate sub limita admisa trebuie sa detina un certificat de sanatate, un anunt a zdruncinat lumea modei prezentand faptul ca anorexia este “comercial exploatata”. Acest articol prezinta o serie de femei anorexice din cadrul campaniei No anorexia, care a provocat dezbateri numeroase in ceea ce priveste folosirea modelelor super-skinny pentru diverse scopuri.

Cat de slab este foarte slab?

Anul trecut in Madrid, autoritatile au luat hotararea sa nu mai permita modelelor cu un indice de greutate sub 18 sa prezinte pe podium. Astfel, in urma unor decese cauzate de anorexie, printre care si cel al modelului brazilian Ana Carolina Reston, care a murit, suferind si de bulimie, la varsta de 21 de ani, masurand 1.74 metri si cantarind numai 40 de kilograme, industria s-a vazut nevoita sa actioneze intr-un fel. Tinere bolnave de anorexie sunt si in Romania. In aceasta situatie se afla si tanara Luiza, in varsta de 17 ani, din Timisoara. Aceasta a ajuns la Spitalul de Neuropshihiatrie Infantila in stare foarte grava, intrucat la o inaltime de 1.73 cantarea numai 34 de kilograme si refuza absolut orice aliment de teama de a nu se ingrasa. Asemeni Luizei sunt multe tinere, constatandu-se ca la spitalul timisorean ajung anual 30 de adolescente care sufera de anorexie mentala severa, care, daca nu este tratata la timp, poate provoca moartea.

Acesta este un subiect dur, extrem de grav si foarte trist in acelasi timp, dar se intampla in realitate si are efecte marcante. O tanara care sufera de anorexie refuza absolut orice fel de aliment si are schimbari bruste de personalitate. De asemenea, aceasta nu mai are nici ciclu menstrual si este unul dintre felurile prin care doctorii isi dau seama daca o tanara este predispusa la anorexie. Aceasta este una din pistele care sunt urmate in momentul in care o persoana se afla in stadiul incipient al acestei boli. Varsta critica este intre 12 ºi 18 ani. Poate ca acest lucru nu este intamplator, pentru ca o puternica influenta o au si modelele din viata sociala. Din dorinta de a arata asemeni fotomodelelor, tinerele se supun unor cure de slabire draconice. Tinerele ajung in momentul in care, slabe fiind, se privesc in oglinda si au in continuare impresia ca sunt foarte slabe. De multe ori anorexia este “sora” cu bulimia. Fetele “golesc frigiderul” pentru ca imediat dupa sa verse tot ce au mancat, in ideea de a nu se ingrasa.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Noiembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.