Setari Cookie-uri

No anorexia

O alta Saptamana a Modei, un alt scandal pentru o industrie in criza. La Milano, unde modelele cu o greutate sub limita admisa trebuie sa detina un certificat de sanatate, un anunt a zdruncinat lumea modei prezentand faptul ca anorexia este "comercial exploatata". Acest articol prezinta o serie de femei anorexice din cadrul campaniei No anorexia, care a provocat dezbateri numeroase in ceea ce priveste folosirea modelelor super-skinny pentru diverse scopuri.

Dupa ce au refuzat noile standarde din septembrie, oraganizatorii Saptamanii Modei din Londra au fost obligati sa refuze modelele foarte slabe. Acestea sunt acum supuse unor controale medicale stricte, trebuie sa aibe un indice de greutate de 18, sunt testate pentru a se verifica daca au consumat sau consuma droguri si de asemenea este intrezisa masura 0, in special pentru fetele sub 16 ani. Insa nu doar industria modei discuta despre acest subiect, nu sunt singurii care au luat masuri, ci a devenit pe parcurs o preocupare atat a politicienilor, cat si a celebritatilor.

Deces pe podium

Ana Carolina a fost cel de-al doilea fotomodel care a decedat anul trecut din cauza anorexiei. Luisel Ramos, o uruguaianã in varsta de 22 de ani, a murit in urma unui atac de cord survenit imediat dupã ce aceasta a coborat de pe podiumul de prezentare. Anul acesta, in luna februarie, sora de 18 ani a fotomodelului, Eliana Ramos, ºi ea fotomodel - a murit in urma unui atac de cord in casa bunicilor din Montevideo. Moartea sa se pare cã a fost cauzatã tot de malnutriþie. In urma acestor decese, mai mulþi designeri vestimetari ºi organizatori de prezentãri au anunþat cã vor refuza sã mai angajeze manechine bãnuite cã ar suferi de anorexie.

Aceste trei decese au atras foarte mult atenþia asupra modei din America Latinã ºi a condiþiilor pe care designerii de acolo le impun fotomodelelor cu care lucreazã. Reprezentanþii unor case de modã precum Zara, Mango sau Corte Inglas au declarat public cã modelele sunt excesiv de slabe ºi la una dintre prezentãri au refuzat 6 modele pentru cã nu intrau in standardul indicelui masei corporale care nu trebuie sã scadã sub 18 (adica la o inãlþime de 1.75 m, greutatea trebuie sã fie de cel puþin 57 kg). In momentul morþii, Luisel Ramos avea un indice de 16, in timp ce Ana Carolina Reston, cu un indice de doar 13,4, ar fi fost consideratã de orice medic intr-un stadiu avansat de infometare. Dacã acest standard va incepe sa fie respectat de toate casele de modã, manechine celebre precum Elena Baguci (1.80 m ºi 56 kg), Gisele Bundchen (1.80 m ºi 49 kg) sau Naomi Campbell (1.76 m ºi 53 kg) nu vor mai avea un loc de muncã. In schimb, la mare cãutare vor fi fotomodele precum Laetitia Casta, care mãsoarã 1.75 metri ºi cantãreºte 57 de kilograme.


Un articol de Loredana Toma
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Noiembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.