Setari Cookie-uri

Carnea rosie sau pestele?

Pentru ca se stie ca in carne se gasesc aminoacizi din belsug si ca muschii nostri au la baza mai ales proteine, multi oamneni traiesc cu convingerea ca daca au o alimentatie bazata preponderent pe carne vor sta foarte bine la capitolul muschi in detrimentul blamatelor grasimi.

Pentru ca se stie ca in carne se gasesc aminoacizi din belsug si ca muschii nostri au la baza mai ales proteine, multi oamneni traiesc cu convingerea ca daca au o alimentatie bazata preponderent pe carne vor sta foarte bine la capitolul muschi in detrimentul blamatelor grasimi.

Din pacate acest lucru este totalmente fals deoarece carnea, in special carnea rosie, cea de porc mai ales, necesita un efort atat de mare din partea organismului pantru a fi digerata si a elimina reziduurile toxice rezultate din acest proces, ca pana la urma beneficiile nutritive pentru organism nu sunt nici pe departe atat de semnificative. Asadar nu-ti spunem chiar sa te lipsesti de ea, si sa consumi in schimb numai peste, trebuie macar sa reduci semnificativ cantitatea, sa o consumi cat mai putin prelucrata, de preferabil gratar, fara sa o combini cu alimente care fac digestia si mai grea cum este cazul cartofilor. Carnea contine intotdeauna acizi grasi saturati, care au numeroase efecte negative in organism si prin prezenta sa zilnica in meniu determina cresterea acidului uric in organism, care solicita foarte mult rinichii.

Experii de la World Cancer Research Fund, o organizaie nonguvernamental internaional pentru prevenirea cancerului, au analizat peste 7.000 de studii pe problema cancerului i alimentaiei. Pentru a preveni riscul de cancer, ei recomand un consum sub 500 de grame de carne roie sptmanal i interzic consumul de carne procesat: unc, bacon, pastram de vac, salam sau crenvurti.
Consumul excesiv de carne roie nu este nociv numai pentru sntatea omului, dar afecteaz i calitatea mediului inconjurtor, reiese dintr-un studiu publicat in revista medical “Lancet”.

Spre deosebore de carnea rosie, carnea de peste are avantajul de a fi digerata mult mai usor, aduce organismului acizi grasi nesaturati, ajuta la reducerea lipidelor, reducand riscul bolilor cardiovasculare si a altor afectiuni. Expertii sustin ca beneficiile consumului de peste, in special peste gras, sunt mult peste riscurile de introducere in organism a unor substante toxice (precum metale grele) odata cu consumul de peste, asa incat nu trebuie sa existe ingrijorari din acest punct de vedere.

Acizii grasi omega-3 au cea mai mare concentratie in speciile de peste cu continut ridicat de uleiuri, percum somonul sau heringul. Cel mai documentat si studiat efect benefic al acizilor grasi omega-3 se manifesta asupra sanatatii cardiovasculare. Studiile au aratat ca acizii grasi nesaturati scad riscul de moarte subita si aritmii, diminua formarea cheagurilor de sange, scad nivelul grasimilor nocive din organism, reduc riscul de ateroscleroza si mentin tensiunea arteriala in limite normale.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Noiembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.