De-a lungul timpului alimentatia omului a suferit o evolutie paralela cu rata dezvoltarii tehnologice. Daca la inceput hrana venea exclusiv din natura, in ultima vreme o buna parte din alimente provin mai degraba din laboratoare de inginerie genetica decat din mediu natural.
Dincolo de avantajele oferite de acestea prin prisma unei productivitati mai mari si implicit preturi mai mici, o parte a oamenilor de stiinta dezaproba elanul cercetarii in acest domeniu si includerea in dieta zilnica a alimentelor care au la baza oganisme modificate genetic.
Cele mai recente studii demonstreaza ca produsele modificate genetic afecteaza sanatatea mamiferelor si implicit a oamenilor.
Efecte alergice i toxice asupra oamenilor; majoritatea culturilor modificate genetic sint concepute s reziste la aplicri fr limit de ierbicide. Dou dintre cele mai folosite chimicale, bromoxynil i glyphosat sunt asociate cu tulburri de cretere ale fetuilor, cu tumori, carcinoame, limfoame non-Hodgkin. Se consider c soiul de porumb modificat genetic numit StarLink declaneaz reacii alergice precum voma, diareea i ocul anafilactic. Unii consultani tiinifici din SUA consider c toate proteinele din porumbul modificat genetic (36% din producia SUA) ar putea aciona ca ageni antigenici i alergenici.
Un tip de porumb modificat genetic, aprobat pentru consum uman pe piata Uniunii Europene, a cauzat serioase modificari la nivelul ficatului si rinichilor cobailor care l-au consumat in timpul unui studiu stiintific. Studiul a fost realizat de cercetatorul francez Gilles Eric Serralini si publicat in martie 2007.
O alta varietate de porumb modificat genetic, denumita NK603, deja aprobata pentru consum in Uniunea Europeana a fost analizata de Institutul Stiintific francez CRIIGEN. Rezultatele studiului au aratat ca grupul de cobai hranit cu acest porumb a suferit modificari la rinichi, ficat, creier, inima si a prezentat diferente semnificative in greutate.