Setari Cookie-uri

Intoleranta la gluten

Intoleranta la gluten, sau boala celiaca, este o afectiune digestiva datorata consumului de produse care contin gluten. Acesta este un complex de proteine, format printre altele si din gliadina, componenta responsabila de producerea bolii. Glutenul este prezent in faina unor cereale precum grau, ovaz, orz iar produsele care au la baza faina sunt cele care prezinta intoleranta digestiva si declanseaza boala. Mecanismul prin care se produce aceasta afectiune nu este bine cunoscut, se banuieste ca este o boala cu mecanism imun, dar a fost demonstrata si o componenta genetica. Astfel ca daca cineva din familie are boala celica, sansele sunt de 5 - 15 % ca si tu sa ai aceasta afectiune. Oamenii de stiinta sunt de parere ca boala are o istorie indelungata si cred ca ea s-ar datora schimbarii regimului alimentar al omului prin trecerea la consumul de carne si renuntarea la produsele vegetale.

Intoleranta la gluten, sau boala celiaca, este o afectiune digestiva datorata consumului de produse care contin gluten. Acesta este un complex de proteine, format printre altele si din gliadina, componenta responsabila de producerea bolii. Glutenul este prezent in faina unor cereale precum grau, ovaz, orz iar produsele care au la baza faina sunt cele care prezinta intoleranta digestiva si declanseaza boala.
Mecanismul prin care se produce aceasta afectiune nu este bine cunoscut, se banuieste ca este o boala cu mecanism imun, dar a fost demonstrata si o componenta genetica. Astfel ca daca cineva din familie are boala celica, sansele sunt de 5 - 15 % ca si tu sa ai aceasta afectiune. Oamenii de stiinta sunt de parere ca boala are o istorie indelungata si cred ca ea s-ar datora schimbarii regimului alimentar al omului prin trecerea la consumul de carne si renuntarea la produsele vegetale.

Intestinul subtire nu are o suprafata neteda ci prezinta mici protuberante sub forma degetelor de manusa numite vilozitati, care au rolul sa mareasta suprafata de contact dintre intestin si hrana si astfel sa creasca absorbtia vitaminelor, mineralelelor si nutrientilor din alimentele pe care le consumi. In boala celiaca aceste vilozitati sunt distruse, rezultatul fiind aparitia malabsorbtiei. Organismul tau va avea de suferit datorita faptului ca nu va primi cantitatile optime de substante nutritive.

Cum se manifesta intoleranta la gluten?

Simptomele acestei boli nu sunt specifice, ele putand fi intalnite si in alte afectiuni din sfera digestiva, de aceea boala este putin diagnosticata. In plus, conditia este destul de rara, de aceea doctorii tind sa asocieze simtomele prezente cu alte boli mai comune.

Boala afecteaza atat adultul cat si copilul. La copil apare de obicei in momentul introducerii in alimentatia acestuia a produselor fainoase, dar poate sa se instaleze chiar mai devreme. Se manifesta prin incetinirea dezvoltarii fizice, lipsa poftei de macare, diaree cronica pentru mai mult de 3 - 4 saptamani, scaun decolorat, abdomen destins si dureros. Alaturi de acestea pot aparea si o serie de manifestari de ordin psihic, copilul fiind apatic, trist, nu la fel de vioi ca alti copii de varsta lui. Pentru prevenirea bolii celiace la copil se recomanda intarzierea indroducerii in dieta acestuia a produselor fainoase mai devreme de varsta de 8 luni si consumul preferential de cereale pe baza de porumb si orez.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Ianuarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.