Setari Cookie-uri

Intoleranta la gluten

Intoleranta la gluten, sau boala celiaca, este o afectiune digestiva datorata consumului de produse care contin gluten. Acesta este un complex de proteine, format printre altele si din gliadina, componenta responsabila de producerea bolii. Glutenul este prezent in faina unor cereale precum grau, ovaz, orz iar produsele care au la baza faina sunt cele care prezinta intoleranta digestiva si declanseaza boala. Mecanismul prin care se produce aceasta afectiune nu este bine cunoscut, se banuieste ca este o boala cu mecanism imun, dar a fost demonstrata si o componenta genetica. Astfel ca daca cineva din familie are boala celica, sansele sunt de 5 - 15 % ca si tu sa ai aceasta afectiune. Oamenii de stiinta sunt de parere ca boala are o istorie indelungata si cred ca ea s-ar datora schimbarii regimului alimentar al omului prin trecerea la consumul de carne si renuntarea la produsele vegetale.

La adult boala poate sa apara la orice varsta. Manifestarile sunt in general nespecifice, persoanele acuzand de cele mai multe ori diaree intermitenta de o perioada mai mai lunga de timp, dureri abdominale, balonari. Uneori simptomele pot sa nu fie prezente iar alteori pot mima alte afectiuni digestive precum intestinul iritabil, ulcerul gastroduodenal, boala Chron, infectii parazitare.
Palierul larg de infatisari ale bolii pune deseori problema diagnosticarii sale. Pot aparea dureri musculare, dureri articulare, iritabilitate, depresie, anemie, rush cutanat, furnicaturi in la nivelul picioarelor si talpilor.

Ca urmare a malabsorbtiei prezente in aceasta boala pot aparea:

- pierdere in greutate;
- diaree;
- crampe abdominale;
- astenie, oboseala;
- slabiciune musculara
- stare generala proasta;
- osteoporoza;

Tratamentul:

Nu exista un leac pentru acesta boala, singura modalitatea de a scapa de intoleranta la gluten si implicit de simptomele neplacute cu care se asociaza este regimul alimentar din care sa se excluda produsele ce contin gluten. Odata ce acesta fost eliminat din dieta inflamatia intestinului subtire va incepe sa se reduca, iar in cateva saptamani suferinta se remite. Daca afectiunea a provocat deficiente nutritionale va trebui sa se apeleze la suplimente de minerale si vitamine recomandate de nutritionist pentru a corecta aceste probleme.

Alimente interzise in regimul bolii celiace: produsele fabricate din cereale care contin gluten - grau, orz, ovaz sau produse care au ingrediente ce contin gluten. Acestea pot fi inlocuite cu alimente care au fost procesate din porumb, orez, soia sau alte produse vegetale care nu au gluten. Iata cateva produse alimentare de care trebuie evitate in intoleranta la gluten:

- painea;
- cerealele;
- pastele;
- produsele de patiserie;
- dulciuri care contin gluten;
- iarturile cu fructe;
- mezeurile

Se pot consuma toate legumele proaspete (atentie la conservele de legume, unele pot contine faina), carnea si pestele proaspat, insa nu preparete cu faina sau sosuri ce contin gluten, iaurturile cu exceptia celor cu fructe, dulciurile care contin doar zahar.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Ianuarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.