Setari Cookie-uri

Guarana, noua cafea

Guarana este o planta cataratoare originara din tarile Americii de Sud, care poate atinge o lungime de 10 m si care, in anotimpul uscat, face flori galbene, iar dupa ce acestea infloresc fac un fruct asemanator cu para, cu seminte.

Guarana este o planta cataratoare originara din tarile Americii de Sud, care poate atinge o lungime de 10 m si care, in anotimpul uscat, face flori galbene, iar dupa ce acestea infloresc fac un fruct asemanator cu para, cu seminte.

Aceste seminte sunt prajite, prelucrate pentru consum si se comercializeaza sub forma de batoane, bauturi sau ca suplimente nutritive sub forma de tablete, care au gust de fructe si se iau inainte de micul dejun si a celorlalte mese.

Guarana contine o substanta chimica cu efect energizant denumit guaranina care actioneaza precum cafeina, insa care nu are efectele adverse ale acesteia. Mai contine teobromina si teofilina, substante care se regasesc si in ceai sau ciocolata si care au proprietati termogenice si de imbunatatire a starii psihice.

Efecte miraculoase

Guarana le servea indienilor amazonieni ca mijloc de prevenire a malariei si a dizenteriei si ii ajuta in cazul durerilor de cap, crampelor sau febrei, fiind folosita uneori si ca un bun afrodisiac. In timpul razboaielor dintre triburi, vanatori mestecau semintele plantei pentru a depasi oboseala si foamea.

Guarana influenteaza metabolismul tesutului nervos, suprima senzatia de oboseala, de epuizare si de foame si ajuta la inlaturarea acidului lactic din muschi, sporind in felul acesta randamentul fizic si psihic.

Ea imbunatateste capacitatea de concentrare si memoria. Suplimentele alimentare ce contin guarana pot fi folosite de oamnii care lucreaza in stres fizic sau psihic, precum cei cu servici de noapte, cei cu joburi solicitante, studenti inainte de examene, adica de toti aceea care lupta cu oboseala si au nevoie de un tonifiant.

Guarana mareste vigilenta, vitalitatea, imbunatateste memoria si poate reduce apetitul, ajuta la indepartarea stresului prin stimularea sistemului nervos, atenueaza simtomele starii de oboseala, intareste imunitatea si sistemul respirator, sporeste rezistenta la alergii.

Testele clinice au demonstrat ca guarana ajuta la inlaturarea senzatiei de oboseala si slabiciune. De asemenea, ea ajuta la marirea puterii de concentrare si a atentiei, de aceea este bine sa fie administrata mai ales in perioade cu activitate fizica si psihica solicitanta. Ajuta si la eliminarea durerilor de cap si asigura energie pentru un timp indelungat. Alte studii de laborator au aratat efecte antioxidante ale guaranei, antibacteriene si de reducere a tesutului adipos atunci cand este combinata cu acid linoleic.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
11 Februarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.