Setari Cookie-uri

Acidul folic, esential in sarcina

Acidul folic este o vitamina care face parte din complexul de vitamine B, mai precis, acidul folic este vitamina B9. Joaca un rol important in producerea de noi celule, mai ales a globulelor rosii si albe din sange. Deficitul de acid folic produce un tip de anemie numita anemie megaloblastica. Este important in mod special in periodele biologice caracterizare de crestere si dezvoltare rapida, precum sarcina si copilaria.

Acidul folic si sarcina

Acidul folic este o vitamina importanta pentru orice femeie care planuieste sa ramana insarcinata. Ajuta la prevenirea malformatiilor congenital grave ale creierului si maduvei spinarii (defectele de tub neural), precum si a malformatiilor inimii sau buzei superioare la fat.

Acidul folic este necesar foarte devreme in cursul sarcinii, de obicei inainte ca femeia sa isi dea seama ca este insarcinata. De aceea este foarte important ca fiecare femeie care vrea sa ramana insarcinata sa consume o cantitate suficienta de acid folic cu cel putin o luna inainte de sarcina. O cale usoara de a asigura o cantitate suficienta de acid folic este aceea de a suplimenta cu complexe multivitaminice care contin si acid folic.

Aceastea trebuie sa contina cel putin 400 de micrograme de acid folic. Acidul folic poate fi obtinut si din cereale ce trebuiesc consumate in fiecare zi.
In plus, acidul folic este important pentru fertilitate, atat la femei cat si la barbati.

Acidul folic si chimioterapia

Acidul folic este important pentru tesuturile si celulele care se divid rapid. Celulele canceroase sunt printre cele care au o inmultire rapida, acidul folic avand un rol important in metabolismul lor. Din aceste motive, medicamentele care interfera cu metabolismul acidului folic sunt folosite in terapiile anticancer. Metotrexatul este un astfel de medicament, des utilizat in tratamentul unor forme de cancer, care inhiba producerea formei active a acidului folic.

Riscurile unei supradozari

Riscul de intoxicatie cu acid folic este foarte scazut. S-a stabilit ca un adult poate tolera 1mg de acid folic, nivel care nu se atinge foarte usor chiar cu suplimente vitaminice.


Un articol de Ciprian Chitu
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.