Pentru o viata sanatoasa si cat mai lunga un rol principal il are functionalitatea in conditii optime a aparatului cardiovascular. Mai exact, majoritatea oamenilor sufera de o patologie cardiovasculara, ceea ce le ingreuneaza viata, posibilitatile de distractie si imagine, frumusetea fiind in stransa legatura cu fluxul sanguin (ce depinde de sanatatea vaselor) si nutrientii transportati de acesta. Desi este cunoscut faptul ca alimentatia incorecta poate creste riscul bolilor cardiovasculare, este uneori dificil sa iti schimbi obiceiurile alimentare. Iata cateva sfaturi, usor de urmat, de care ar trebui sa tii cont daca iti doresti o inima sanatoasa.

Par deshidratat, aspru si lipsit de stralucire? Am gasit solutia!

1. Limiteaza grasimile nesanatoase si colesterolul

Dintre toate schimbarile posibile, limitarea consumului de grasimi saturate si trans este pasul cel mai important pentru reducerea colesterolului sangvin si scaderea riscului de boala coronariana. Nivelul ridicat de colesterol din sange poate conduce la formarea placilor de aterom in artere (ateroscleroza), cu cresterea riscului de infarct sau accident cerebral.

Cea mai buna metoda pentru a reduce aceste grasimi nocive este de a limita consumul de alimentele grase solide – margarina, untul, untura – pe care le consumi ca atare sau pe care le folosesti la gatit. Inlocuieste-le, cand este posibil, cu produse alimentare sarace in grasimi. Atentie si la prajiturile, chipsurile sau snacksurile pe care le consumi, pentru ca desi pot fi etichetate drept dietetice, ele sunt uneori preparate cu uleiuri ce contin acizi grasi trans. Daca in lista ingredientelor apare “partial hidrogent”, inseamna ca produsul respectiv contine grasimi trans intr-o anumita cantitate.

Nu toate grasimile sunt daunatoare. De fapt, sunt grasimi care aduc beneficii organismului si trebuie incluse in dieta. Este vorba de grasimile mononesaturate, precum cele continute de uleiul de masline sau uleiul de rapita si de grasimile polinesaturate ce se gasesc in nuci, alune, seminte. In acesta categorie intra si acizii grasi omega-3, recunoscuti pentru rolul lor protectiv cardiovascular.

2. Alege surse de proteine sarace in grasimi

Cele mai importante surse de proteine sunt cele de origine animala: carnea, pestele, carnea de pasare, lactatele si ouale. Problema cu aceste alimente este ca vin totusi cu mari cantitati de grasimi nesanatoase. De aceea, este important sa alegi variantele cu nivel scazut de grasimi, precum laptele degresat, iaurturile dietetice, carnea de pui fara piele, pestele si sa eviti carnea rosie.

Mananca 5 nuci si asteapta 4 ore! Ceva INCREDIBIL se va intampla...
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: