Setari Cookie-uri

Atentie: vine sezonul alergiilor alimentare!

Oricine s-a intalnit la un moment dat cu reactii neplacute ca urmare a consumarii unui anumit tip de produse alimentare. Dintre persoanele care au diferite simptome legate de hrana, doar un mic procent au reactii alergice adevarate, cauzate de un raspuns exagerat al sistemului imunitar fata de componentele chimice ale alimentelor.

Reactiile alergice alimentare apar de obicei in timpul alimentatiei sau in cateva minute-ore dupa consum. Semnele si simptomele alergiei constau in manifestari ale nasului, ochilor, gurii, buzelor, nasului, pielii, plamanilor, aparatului digestiv, izolate sau in combinatii.

La nivelul pielii pot aparea urmatoarele simptome: mancarime, inrosire, edeme (umflaturi), urticarie.
Simptome gastrointestinale: arsuri si furnicaturi ale buzelor, limbii si gatului, greata, voma, durere abdominala, diaree;

Simptome respiratorii: congestie nazala, secretie nazala, stranut, edem al gatului, dificultate la respirat;
Reactiile anafilactice alimentare sunt cele mai severe manifestari alergice, sunt rare dar pot pune viata in pericol. Simptomele apar de obicei la scurt timp dupa expunerea organismului la alergenul din hrana. Alimentele care pot induce acest tip de reactie alergica sunt alunele, fructele de mare,nucile, ouale si laptele.

Citește și:

Identificarea alergenului:

De obicei, produsul care declanseaza alergia alimentara este cunoscut persoanei alergice. Daca nu stiti ce va provoaca acestea reactii medicul va va cere sa faceti o lista cu alimentele suspectate si sa descrieti simptomele pe care le traiti.

Exista cateva teste si analize la care se poate apela. Unul dintre ele presupune aplicarea pe piele a unei mici cantitati din produsul care se suspecteaza ca determina alergia. In caz de reactie alergica, zona unde a fost aplicata substanta se umfla sise inroseste, caz in care teste se considera pozitiv.

Determinarea anticorpilor IgE este utila in determinarea unei alergii alimentare.

Preventie:

Cel mai simplu mod pentru persoanele alergice de a preveni declansarea unor astfel de reactii este sa evite consumul alimentelor care le provoaca. Este importanta sa se citeasca etichetele produselor inainte de cumparare si sa se identifice ingredientele si modul de preparare.

Citește și:

Cele mai raspandite produse care provoaca alergii adultilor sunt alunele, nucile, pestele, scoicile. Copii pot fi alergici la lapte, oua, soia, grau si alune.

Vizionare placuta


Kudika
11 Iunie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.