Setari Cookie-uri

Care este cea mai buna dieta?

S-a publicat o gama larga de diete, care mai de care mai sanatoase sau mai drastice, toate urmarind sa satisfaca conditiile unei diete ideale: sa fie usor de tinut, sa nu epuizeze organismul, sa mentina sanatatea sau chiar sa o imbunatateasca, sa fie ieftina si cu efecte cat mai rapide. Cum perfectul nu exista, nici o dieta propusa nu poate indeplini toate aceste coditii.

Ce inseamna o dieta eficace?

O dieta sanatoasa si eficace este una saraca in calorii (dar nu foarte saraca), care protejeaza inima (insemnand controlul asupra aportului de grasimi) si oasele (un aport suficient de calciu) si care mentine greutatea in limitele sanatoase. Mai exact, aceasta trebuie sa contina:
- Carne de pui fara piele (contine multe toxine si foarte putine substante benefice pentru organism), peste sau vita. Carnea va asigura necesarul de proteine si aminoacizi fara de care corpul nu ar putea asigura refacerile celulare, nu ar putea produce factori de coagulare, nu ar putea favoriza memoria (are la baza lanturi de proteine care se formeaza la nivel cerebral) etc. Evitati insa carnea de porc (chiar daca pare slaba, porcul prezinta grasimi chiar si printre fibrele musculare), de oaie.
- Lactate, branzeturi, oua si alte alimente care contin calciu. Acestea trebuie consumate obligatoriu de femei, a caror nevoie de calciu este superioara barbatilor. De asemenea sunt indicate pentru femei suplimentele de calciu. Nu va fie teama de o hipercalcemie (prea mult calciu) acesta se absoarbe (in cazul unei persoane sanatoase) doar in cantitatile in care organismul are nevoie (caci absorbtia lui este strict dependenta de vitamina D, obtinerea acesteia de catre organism fiind bine controlata). Acelasi principiu exista si in cazul suplimentelor ce contin fier, surplusul de fier in organism apare numai in conditii patologice. Este mai bine ca organismul sa aiba de unde sa ia, decat sa prezinte un deficit.
- Fructe si legume, bogate in minerale si vitamine, care mentin tonusul imunitar, previn aparitia cancerului, detoxifica organismul, regleaza metabolismul proteic si cel al grasimilor, echilibreaza digestia etc.
- Este nevoie si de dulciuri. Insa nu exagerati. Ciocolata nu este interzisa, insa cremele si frisca trebuie consumate cat mai rar posibil.
Nu incercati sa consumati prea putine calorii zilnic, fara a asocia si exercitii fizice. Nu evitati niciodata vitaminele si mineralele (fructe, legume, suplimente) din dieta zilnica, acestea nu inseamna calorii ci... sanatate. Daca veti consuma putine calorii, metabolismul se va schimba, caci organismul va incerca sa se protezeje de ceea ce se cheama perioada de infometare. Astfel va scadea producerea energetica foarte mult, protejand pe cat este posibil depozitele care se gasesc in principal sub forma de lipide (tesut gras) si mai putin sub forma de glicogen (la nivel hepatic). Astfel, chiar daca veti manca putin suprplusul de kilograme nu va da semne de disparitie. Sportul insa ajuta organismul sa nu isi modifice metabolismul, sa isi mentina consumul energetic si sa scada depozitele adipoase. Mai exact, dieta slabeste iar sportul mentine rezultatele.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Iulie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.