Setari Cookie-uri

Semnele deficitului de calciu

Deficitul de calciu nu este obisnuit la adulti in mod curent, el aparand mai frecvent ca urmare a hipoparatiroidismului, adica a unei insuficienta a glandelor paratiroide care au rolul de a mentine nivelul calciului in organism, prin trecerea calciului din oase in sange.

Deficitul de calciu nu este obisnuit la adulti in mod curent, el aparand mai frecvent ca urmare a hipoparatiroidismului, adica a unei insuficienta a glandelor paratiroide care au rolul de a mentine nivelul calciului in organism, prin trecerea calciului din oase in sange.

Exista multe situatii in care alte patologii pot mima o criza acuta de calciu. De exeplu, o criza de hipoglicemie, deshidratarea acuta sau o criza cardiaca sunt de multe ori confundate cu tabloul clinic al lipsei de calciu.

Predispuse la instalarea unui deficit de calciu sunt mai ales urmatoarele categorii de persoane: copii aflati in crestere, femeile gravide, dupa luna a sasea si femeile care alapteaza. Aceste trei categorii au necesitati crescute de calciu, din motive evidente: copiii in crestere isi dezvolta scheletul, gravidele au nevoie de un aport credcut datorita fatului care creste in uter, iar femeile care alapteaza trec o parte din calciul lor in lapte.

Citește și:

O categorie aparte este aceea a persoanelor care, in scopul pierderii rapide a kilogramelor in plus, se supun unor diete drastice, scazand aportul zilnic de calciu prin scoaterea din dieta a lactatelor si branzeturilor, sursele cele mai importante de calciu. Uneori se abuzeaza de laxative si diuretice, fapt ce duce la pierderi masive de electroliti ce antrenand crize acute de hipocalcemie.

Lipsa aportului adecvat de calciu se mai inregistreaza la persoanele cu sindrom de malabsorbtie, la cei cu diaree cronica si la alcoolici.

Nivelul scazut de magneziu din sange poate avea drept consecinta hipocalcemia. Magneziul este necesar bunei functionari a glandelor paratiroide si a hormonului secretat de acestea (parathormonul), pentru mentinerea niveluli optim de calciu. Din acest motiv, bolile care produc scadearea nivelului seric de magneziu sunt si cauze de hipocalcemie.

Citește și:

Alte cauze le hipocalcemiei includ: deficit de vitamina D, afectiuni cronice renale, tratamentul cu citostatice, medicamente precum unele antibiotice, terapia de substitutie estrogenica, excesul de laxative.

Semnele hipocalcemiei difera in functie de perioada in care s-a instalat deficitul de calciu: manifestarile acute sunt cele ale spasmofiliei si tetaniei, iar cele cronice corespund rahitismului sau osteoporozei.

Semnele nivelului scazut de calciu:


Kudika
9 Iulie 2008
Echipa Kudika
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Katy Perry comunică cu lumea de dincolo! Ce mărturisiri a făcut artista: Nu mai este lângă noi, dar se află peste tot...

Katy Perry a împărtășit recent o experiență uluitoare legată de mesaje din lumea de dincolo și de semnele spirituale primite de la fostul său manager, Martin Kirkup, care a trecut în... Kudika


5 imagini
Gânditorii Zodiacului: Destinul lor este să exploreze tainele necunoscute ale Universului

Fiecare dintre acestea ne pot oferi noi căi de descoperire a zodiile.

Ca de exemplu, semnele cardinale (Berbec, Rac, Balanță, Capricorn) simbolizează începutul unui nou anotimp.... Kudika

Secrete de îngrijire a pielii din jurul ochilor: cum să menții o privire luminoasă și tânără

Și, într-adevăr, pielea din jurul ochilor este una dintre primele zone care dezvăluie semnele îmbătrânirii și ale stresului. Este o zonă delicată, care necesită o atenție... Kudika


Cum gestionăm greutatea în vacanță? Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates oferă sfaturi pentru mese echilibrate

Vacanțele sunt un moment pentru relaxare, explorare și savurarea mâncărurilor delicioase. Poate fi dificil să ne menținem greutatea în aceste momente distractive, dar cu câteva... Kudika


Premenopauza: când nu mai slăbești ca în adolescență – sfaturi si recomandări de la specialist

Premenopauza reprezintă perioada de tranziție către menopauză, e marcată de schimbări hormonale semnificative, dar firești, care pot, însă, afecta greutatea corporală și... Kudika

5 REGULI DE NUTRIȚIE care te vor ajuta să slăbești rapid 10 kilograme


5 REGULI DE NUTRIȚIE care te vor ajuta să slăbești rapid 10 kilograme

1. Prima regulă este să bei apă

„Bea apă suficient, astfel ca să nu simți că... Kudika