Setari Cookie-uri

Semnele deficitului de calciu

Deficitul de calciu nu este obisnuit la adulti in mod curent, el aparand mai frecvent ca urmare a hipoparatiroidismului, adica a unei insuficienta a glandelor paratiroide care au rolul de a mentine nivelul calciului in organism, prin trecerea calciului din oase in sange.

• Cel mai frecvent semn al hipocalcemiei este iritabilitatea neuromusculara care se traduce prin spasme musculare sau fasciculatii;
• O manifestare obisnuita a scaderii calciului in sange este reprezentata de crampele musculare, in special in musculatura spatelui si in gambe;
• Contractii ale musculaturii faciale;
• Furnicaturi, amorteli si carcei in membre;
• Unghii subtiri si friabile, par uscat, fara stralucire, piele aspra si uscata;
• Hipocalcemia medie poate fi insotita de modificari psihice precum depresia, iritabilitatea;
• In hipocalcemiile severe poate aparea confuzie, dezorientare, palpitatii cardiace;
• Reflexele osteotendinoase sunt exagerate;

Spasmofilia si atacurile de panica, au printe alte cauze si nivelul scazut de calciu din sange. Apar intepaturi in extremitati, crampe musculare, carcei, senzatia de nod in gat, lipsa de aer, lesin, palpitatii.

Citește și:

Diagnosticul hipocalcemiei:

Hipocalcemia este diagnosticata prin masurarea nivelului de calciu liber din sange. Hipocalcemia apare atunci cand nivelul calciului ionic este sub 4 mg/dl. Avand in vedere numeroasele cauze ale nivelulu scazut de calciu din sange, in diagnosticul hipocalcemiei trebuie evaluate si functiile glandelor paratiroide si rinichilor.

Restabilirea nivelului optim de calciu:

Daca dieta saraca in alimente ce contin calciu este cauza hipocalcemiei, atunci corectarea regimului alimentar impreuna cu administrarea unor suplimente de calciu poate rezolva problema. Alimentele cele mai bogate in calciu sunt lactatele, branzeturile, produsele fortifiate cu calciu precum cerealele, sucurile de fructe, verdeturile, sardinele si somonul cu oase, fasolea rosie.

Pentru absorbtia intestinala a calciului este necesara vitamina D. De aceea, alaturi de suplimentele de calciu, trebuie luata zilnic o doza de 400 – 800 mg de vitamina D.

Citește și:

Exista alimente care scad absorbtia intestinala a calciului si care trebuie evitate in aceasta circumstanta.

Ele contin acid oxalic (cacao, spanac, macese, rosii, smochine) sau acid fitic (coaja semintelor din cereale, painea graham, painea neagra, leguminoase uscate, nuci) ce formeaza cu calciu saruri insolubile sau putin solubile, care nu pot fi absorbite in tubul digestiv. Inte alimentele care scad biodisponibilitatea calciului se mai numara cele cu continut ridicat in fibre si pectine.

Este indicat sa luati suplimentele de calciu la recomandarea medicului, dupa ce s-a stabilit natura si cauza hipocalcemiei.

Crizele acute, cum sunt cele de tetanie, au nevoie de suplimentarea intravenoasa de calciu.

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
9 Iulie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.