Setari Cookie-uri

Dietele personalizate in functie de ADN

Descoperirea ADN-ului a reprezentat un pas important catre intelegerea mecanismelor multor boli. Exista foarte multe afectiuni despre care se cunoaste ca au o componenta genetica in transmiterea lor. Ultimul deceniu a mai marcat un salt important facut de stiinta proiectul genomului uman, prin care fiecare gena a fost identificata impreuna cu efectul pe care il are in organism. Cu toate acestea, oamenii de stiinta inca nu pot explica pe deplin de ce dintre persoanele cu fond genetic asemanator, precum gemenii, unele fac anumite boli, altele nu, de ce unii oameni au regimuri alimentare bogate in grasimi si totusi nu fac boli de inima, in timp ce altii consuma moderat grasimi si au colesterolul mare?

Descoperirea ADN-ului a reprezentat un pas important catre intelegerea mecanismelor multor boli. Exista foarte multe afectiuni despre care se cunoaste ca au o componenta genetica in transmiterea lor. Ultimul deceniu a mai marcat un salt important facut de stiinta – proiectul genomului uman, prin care fiecare gena a fost identificata impreuna cu efectul pe care il are in organism. Cu toate acestea, oamenii de stiinta inca nu pot explica pe deplin de ce dintre persoanele cu fond genetic asemanator, precum gemenii, unele fac anumite boli, altele nu, de ce unii oameni au regimuri alimentare bogate in grasimi si totusi nu fac boli de inima, in timp ce altii consuma moderat grasimi si au colesterolul mare?

Un posibil raspuns la aceste intrebari incearca sa-l ofere o noua stiinta numita nutrigenomica, ce studiaza efectul nutritiei la nivel molecular, genetic. Uitati de dozele zilnice recomandate, pentru ca, in viitor, este posibil ca noile cercetari genetice sa propuna diete perfect mulate pe profilul genetic al fiecarei persoane.

Citește și:

Totul porneste de la ideea ca exista in ADN o serie de gene care cresc riscul pentru anumite afectiuni precum cele cardiace, diabet, cancer. Ceea ce mancam poate fi o arma cu doua taisuri, pe de-o parte poate stimula activitatea acestor gene, conducand in cele din urma la bolile mai sus mentionate, sau, din contra, poate suprima aceste gene, avand astfel efect protector. Conform specialistilor, impactul acestor gene asupra organismului poate fi modificat de alimentatia zilnica.

Cunoscand modul in care principiile nutritive din hrana ne influenteaza la nivel molecular si genomic, cercetatorii vor putea face recomandari individualizate, bazate pe studiul ADN-ului si pe identificarea genelor care pot predispune la diferite afectiuni. Alimentele nocive pentru un individ cu un anumit tipar genetic ar putea astfel fi inlocuite cu alimente care sa promoveze sanatatea.

Citește și:

Deocamdata nutrigenomica se afla la inceputul unui drum lung, insa cercetatorii sunt de parare ca unele rezultate palpabile vor veni in viitorul apropiat. Se crede ca in cativa ani un simplu test de sange va putea stabili riscul unui individ de a fi afectat de o boala cardiovasculara.

Cele mai multe cercetari din domeniu sunt axate pe studiul bolilor cardiovasculare si al cancerului si se spera ca in urmatorii ani sa apara si dietele personalizate.

Vizionare placuta


Kudika
1 August 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.