Setari Cookie-uri

Dieta pacientilor cu cancer

1.46 (Ratingul specialistilor)

Pro

Vitaminizanta
Energizanta
Regenerativa
Indicata si omului sanatos

Contra

Calorica
Boli cardiovasculare
Detoxifiere
Diabet
Sanatoasa
Slabire pe termen lung
Slabire termen scurt
Usor de urmat

Voteaza si tu aceasta dieta

5 din 2 voturi

Dieta este o parte importanta a tratamentului impotriva cancerului. Stabilirea unor principii particulare de alimentatie sanatoasa inainte, in timpul si dupa tratament, este foarte importanta pentru a limita efectele negative ale terapiei anti-cancer, pentru a mari sansele de vindecare si a grabi recuperarea.

• Accentul trebuie pus pe fructe si legume, cat mai proaspete. Salatele, sucurile de fructe si legume aduc vitaminele, mineralele si fibrele atat de necesare pacientului cu cancer;
• Painea integrala si cerealele (grau, ovaz, orez salbatic) sunt surse de carbohidrati complecsi, vitamine, minerale si fibre;
• Trebuie evitate sau reduse: grasimile animale, zaharul, sarea, produsele afumate sau murate;
• Lactatele dietetice sunt de preferat in locul celor cu continut ridicat de grasimi;
• Carnea rosie trebuie sa fie cat mai slaba si in cantitati cat mai mici; mai indicata este carnea de pasare si pestele, iar ca metoda de gatire tebuie evitat prajitul si aleasa fierberea;

Senzatia de greata si voma:

O problema cu care se confrunta persoanele aflate in tratament pentru cancer, in special cele care urmeaza cure de chimioterapie sau sedinte de radioterapie, este reprezentata de controlul starilor de rau provocate de senzatiile de greata si voma. Acestea impiedica alimentatia si priveaza organismul de substantele nutritive din hrana.

Citește și:

Aceste stari pot aparea ca urmare a iritatiei mucoasei gastrice in urma chimioterapiei, dar si prin afectarea centrului din creier responsabil de voma. Pot fi aproape intotdeauna controlate sau cel putin diminuate. In afara tratamentului antiemetic se mai recomanda:
• Evitati consumul unor cantitati prea mari de alimente si alimentati-va cu cantitati mici de mancare de mai multe ori pe zi, decat doua trei mese bogate;
• Beti lichide inainte sau dupa masa in loc sa le consumati in timpul mesei;
• Evitati mancarurile grase, prajite, prea dulci sau prea condimentate;
• Beti sucuri naturale, neacidulate, preferabil fara zahar;
• Consumuati alimente si bauturi usor digerabile sau alimente care au putut fi consumate in alte afectiuni care au produs greta (precum gripa);
• Suplimentele nutritive pot fi folosite pentru ca ele contin nutrienti usor de digerat si asimilat de catre organism;
• Odihniti-va doua trei ore dupa masa pe un scaun si evitati sa va intindeti in pat imediat;
• Evitati mirosurile care va deranjeaza precum fum de tigara, parfumuri;
• Folositi tehnici de relaxare

Citește și:

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
26 August 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.